Голоси і легенди обласного радіо Кіровоградщини — «Вся країна» про історії радіомовлення у регіонах

Голоси і легенди обласного радіо Кіровоградщини — «Вся країна» про історії радіомовлення у регіонах

17 лис. 2021

16 листопада у міжрегіональному проєкті Українського радіо «Вся країна» розповіли історію створення радіомовлення в областях України. Наживо до ефіру долучились журналісти Суспільного радіо з Харкова і Сєвєродонецька. Свої сюжети підготували команди зі Львова, Чернівців, Луцька, Хмельницького, Тернополя, Житомира, Рівного, Полтави, Запоріжжя, Сум, Миколаєва, Чернігова, Дніпра, Кропивницького і Черкас.

Модерувала ефір журналістка Українського радіо Ольга Молоцька, керівниця проєкту Юлія Шелудько.

Читайте також: Українському радіо — 97 років!

Чи справді 16 листопада 1924 року відбувся перший радіоефір в Україні і як довго експериментували науковці перш ніж з’явилась повноцінна радіопрограма?  Що таке радіотелефонні передачі та хто і як будував будинки радіо в областях? Історії людей та сучасні реалії Українського радіо — робота в умовах гібридної агресії проти України і мультиплатформність Суспільного. Про все це слухайте у святковій програмі «Вся країна».

Читайте також: Історії кропивничан, які вивчили українську і писали Радіодиктант набрали понад мільйон переглядів у фейсбуці Суспільне Кропивницький

Про початок роботи радіо на Кіровоградщині розповів редактор Українського радіо Кропивницький Василь Левицький.

5 листопада 1927 року один із очільників краю проголосив офіційне відкриття Зінов’євської радіостанції. (На той час Кропивницький мав назву Зінов’євськ).

Наступного дня прозвучала передача на радіо — транслювали концерт. У Державному архіві області зберігаються програми передач за 27-28 роки. Виходили радіогазети для селян, для робітників, для молоді, навіть був радіожурнал для малят. Жителі області пам’ятають голоси Миколи Левандовського та Людмили Капустіної, які щодня знайомили з новинами Кіровоградщини. Ми згадуємо Миколу Хомандюка — журналіста, який працював на радіо з середини 90-х, і в своїх програмах повертав із забуття видатних постатей української історії та культури. І, безумовно, жителі Кіровоградської області знають нашу Марію Лебідь, яка вже понад чотири десятиліття на одній хвилі зі слухачами.  Під час подій Революції Гідності у Кропивницькому Марія Лебідь проводила репортажі з учасниками обласного Євромайдану.

«Все буде радіо, колись говорила я в одній телевізійній програмі до дня радіо, телебачення і зв’язку, — згадує редакторка Українського радіо Кропивницький Леся Журавська. —  Бо найоперативнішим є саме радійний формат. Запрошуємо людину в студію і говоримо про найактуальніші теми. А змінюватись і впевнено будувати плани можна лише спираючись на міцні традиції і людей, які самовіддані у своїй роботі. Саме так і відбувається на Українському радіо Кропивницький. Наша Марія Лебідь щедро ділиться досвідом і знаннями. Водночас, опанувати нові технології допомагають молоді журналісти — Василь Левицький та Кирило Поліщук. Тому, на мою думку, за радіо потужне майбутнє. І дуже приємно, коли слухачі впізнають ведучих за голосом, знають їхні імена і довіряють журналістам».

Читайте також: Суспільне радіо розширює FM-мережу: 55 нових населених пунктів, один із них у Кіровоградській області

Сьогодні Українське радіо Кропивницький працює у складі команди Суспільного Кропивницький, телерадіокомпанія розташована на центральній площі міста, яка тепер має назву площа Героїв Майдану.   Ми запрошуємо приходити до нас на ефіри і розповідати про те, що турбує громади, шукати однодумців і змінюватись разом з нами.

Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. У Кіровоградській області — це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький. Українське радіо Кропивницький має щоденні регіональні врізки у цій мережі  —  у будні з 12:10 до 13:00, з 17:10 до 18:00 та з  20:10 до 20:50. У суботу і неділю  з 17:10 до 18:00 та з 20:10 до 20: 50. Слухайте нас у Благовіщенському на 107,7 FM, у Гайвороні - 106,0 FM, Добровеличківка - 90,7 FM, Долинська - 104,9 FM, Кропивницький - 91,2 FM, Новомиргород - 89,4 FM, Новоукраїнка - 104,8 FM, Олександрія - 87,6 FM, Петрове - 105,5 FM, Світловодськ - 99,2 FM, Смоліне - 101,2 FM, або онлайн на сайті UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ.

Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.