Історії кропивничан, які вивчили українську і писали Радіодиктант набрали понад мільйон переглядів у фейсбуці Суспільне Кропивницький

Історії кропивничан, які вивчили українську і писали Радіодиктант набрали понад мільйон переглядів у фейсбуці Суспільне Кропивницький

9 лис. 2021

9 листопада, у День української писемності та мови, команда Суспільного Кропивницький приєдналась до написання XXI Радіодиктанту національної єдності. У цей день тисячі українців у всьому світі щороку беруть участь у флешмобі. Суспільне готувалось до нього впродовж місяця працівники перевіряли свої знання орфографії і пунктуації, створювали тематичні спецпроєкти для слухачів, читачів і глядачів, ділились оновленими правилами правопису та історіями успіху людей, які приїхали в Україну й вивчили нашу мову.

«Щороку 9 листопада на філії панує особлива атмосфера свята. Усі, хто пише радіодиктант із року в рік, мають різну особисту мотивацію до його написання. Але об’єднує нас одне — відчуття єдності із великою та потужною командою українців, що таким символічним способом засвідчує повагу до власної мови. Цьогоріч ми створили масштабну кампанію привернення уваги до не лише до радіодиктанту, але й до людей, які за власним бажанням вивчили українську "з нуля". Приємно, що ці історії знайшли відгук серед аудиторії, отримавши понад мільйон переглядів у фейсбуці», зазначає в.о. продюсерки Кропивницької філії Суспільного Яна Бабак.

У теле- і радіоефірі регіональних філій Суспільного транслювався спецпроєкт «Українською — вільно». Це відео- та аудіорозповіді про людей, які вивчили українську мову свідомо, вона не була для них рідною. Підписникам діджитал-платформи Суспільного Кропивницький запропонували кепшн-відео з героями проєкту, які проживають у Кропивницькому. Це студентка Донецького Національного Медичного університету Аль-Жада Ненсі, Джон О. Агесін, хореограф Єгор Похиленко та спеціальна кореспондентка «Ранку на Суспільному» Вікторія Колосова. Ролики отримали більше мільйона переглядів і близько п’яти тисяч коментарів на фейсбук-сторінці Суспільне Кропивницький. Історію вивчення української мови від  Джона О. Агесіна перепостили одинадцять тисяч разів.

Коментували ролики підписники Суспільного з Києва, Львова, Харкова та інших міст.

«Щиро тобі дякую, шановна Аль-Жадан! За твою бездоганну українську та щиру повагу до моєї країни! Бажаю успіхів, щастя та натхнення! Ти — прекрасна!», Elena Nazarenko.

«Ви тільки вдумайтесь у зміст слів: "Мова це серце народу країни, в якій ти проживаєш..." Молодець!», Maria Skobel.

«А я 57 років розмовляю українською і не переходив на іншу, навіть на російську, коли служив в радянській армії», Misha Skripka.

«Я кожного року пишу диктант і, я сподіваюсь, буду писати і у цьому році, чекаю», Валентина Валентина.

 Читайте також: Як писати за новим правописом — у спецпроєкті «ПРОмова» від Суспільного

Напередодні про Радіодиктант, переможців минулих років з Кропивницького та як підготуватися до написання, аудиторії Суспільного розповіли кандидатка філологічних наук, професорка, в. о. завідувачки кафедри української мови та журналістики ЦДПУ ім. В. Винниченка Світлана Ковтюх та редактор Українського радіо Кропивницький Кирило Поліщук.

Серед тих, хто взяли участь у флешмобі 9 листопада, була й команда Українського радіо Кропивницький.

«Колектив Українського радіо Кропивницький диктант єдності пише не вперше. Були і свої лідери. Це Яна Бабак, яка кілька років тому написала диктант без жодної помилки. Для нас це ще одна можливість об’єднатися. Відчути єдність з однодумцями. Відчути себе українцями, народом, нацією. Адже диктант пишуть на всіх континентах. І від цього така гордість з’являється»,   коментує журналістка Українського радіо Кропивницький Леся Журавська.

Діджитал-фахівчиня Анастасія Ковальова перейшла на українську мову у щоденному користуванні порівняно недавно.

«20 років свого життя (а це майже все, бо мені 22) я розмовляла російською мовою. А потім перейшла на українську, бо це якось не ок жити в Україні і говорити іноземною. Та виявилось, що перейти не так то й легко. Бо це ж не тільки знати українські слова, а ще й по-іншому будувати речення. По-іншому думати. Спершу я була схожа на той мем з Януковичем і "йолкою", але згодом стало трохи краще. Я робила багато помилок і впевнена, що зроблю їх у диктанті. Але ж це чудова можливість проаналізувати їх і більше не допускати в майбутньому. Диктант — класна перевірка себе, тому я й взяла участь», — розповідає  Анастасія Ковальова.

Нагадаємо, цього року писав і читав диктант Юрій Андрухович. Час для надсилання готового тексту — астрономічна доба. Роботи прийматимуть онлайн та офлайн. Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада. Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@ukr.radio. Текст диктанту оприлюднять на сайті Українського радіо 11 листопада об 11:00.  Після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть. 

Для зручності організатори підготували електронну форму для отримання робіт, щоб можна було надіслати диктант за допомогою будь-якого гаджета. Її оприлюднять на сайті ukr.radio 9 листопада.

Усі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія. Роботи, написані без помилок, отримають подарунки від партнерів проєкту. Результати оголосять упродовж 1–2 місяців, залежно від кількості отриманих листів. 

Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. У Кіровоградській області — це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: