Опалювальний сезон у Кіровоградській області: тематичний марафон на Суспільному Кропивницький

Опалювальний сезон у Кіровоградській області: тематичний марафон на Суспільному Кропивницький

5 лис. 2021

2-5 листопада команда Суспільного Кропивницький на всіх своїх платформах (Українське радіо Кропивницький, телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ, сайт новин, сторінки у соціальних мережах) розповідала про початок опалювального сезону в Кіровоградській області. 

«Аби більш детально висвітлити тему, розширити географію, охопити більше територій ми підготували інформаційний марафон, — розповідає шефредакторка новин Суспільного у Кропивницькому Ірина Дєдушева. — Матеріали готували журналісти новин, діджитал-група, колеги з радіо та “Сьогодні. Головне”.  Ми говорили про стан систем теплопостачання та їх роботу в області й у Кропивницькому, чи можливо їх модернізувати, як зробити будинки енергоефективними, як заощадити гроші на опаленні,  які тарифи затверджено на цей рік і хто може розраховувати на субсидію». 

Читайте також: До захисту відібрали 111 проєктів «Створюй із Суспільним», серед них 5 із Кропивницького

У Кропивницькому система теплопостачання будинків, яка складається з котелень та мережі труб, має 22% абонентів від кількості, на яку вона розрахована (47 будинків із 846). Ці будинки «розкидані» по всьому місту. Інші абоненти перейшли на автономне опалення. Така система не може працювати ефективно, фактично, вона зруйнована, сказав Суспільному у програмі «Сьогодні. Головне» директор комунального підприємства «Теплоенергетик» Олександр Чельник. «Ми пройшли точку неповернення», — сказав він та розповів про можливі нові варіанти організації опалення у Кропивницькому. 

Про програму енергоефективності для ОСББ йшлося у телерадіопроєкті «Радіодень». Ефір готували журналісти Суспільного Кропивницького і Волині.  У Кропивницьку студію  Кирило Поліщук запросив голову правління ОСББ «Травень» Олександра Плетньова, а журналістка Українського радіо Луцьк Ольга Шарута долучилась до розмови зі студії Волинського суспільного мовника.  Про термомодернізацію будинків розповіла   голова Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк.

У студію програми «Радіомайдан» 3 листопада запросили директорку департаменту житлово-комунального господарства Кіровоградської ОДА Ольгу Довжук. Вона повідомила, що «з 5 жовтня в Кіровоградській області розпочато подачу теплоносія автономними котельнями закладів соціальної сфери (лікарні, дитячі садки, школи). З 15 жовтня розпочато запуск підприємств комунальної теплоенергетики, які теж насамперед подавали тепло до закладів соціальної сфери своїми автономними котельнями. І вже починаючи з 20 жовтня підприємство комунальної теплоенергетики розпочали підключення житлового фонду до опалення. Цей процес тривав на кожній території у свій час, як визначали органи місцевого самоврядування. Сьогодні вже на всій території області підключені житлові будинки до опалення. Зрозуміло що, в нас, як і завжди, є пориви на теплових мережах. Тому періодично відключається певна частина будинків». Також в ефірі говорили про проблеми початку опалювального сезону в Аджамці.

https://kr.suspilne.media/episode/51269

4 листопада у студії «Радіомайдану» журналіст Василь Левицький про стан справ у Світловодську розпитав заступника голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергія Поліщука

«Наразі досі немає порозуміння між місцевою владою і підприємством “Світловодськпобут”, — підкреслив Сергій Поліщук. — А найгірше, що жителі міста Світловодська стали заручниками цієї ситуації… Станом на 3 листопада з 225 будинків, 135 уже мають тепло. Основна частина закладів дошкільної і шкільної освіти були з закритими засувками — відповідно тепло в ці заклади не могло надходити», — пояснює держслужбовець. 

З газу на дрова перевели системи опалення п’яти шкіл Долинської громади Кропивницького району Кіровоградської області. За словами голови громади Євгенія Звіздовського, у такий спосіб вирішили економити гроші. Суспільне побувало в селі Маловодяне, щоб дізнатись, скільки зекономлять та чи не стало холодніше в місцевій школі.

Чому залишаються без опалення деякі школи та садочки Кропивницького та коли у цих закладах відновиться навчання з’ясовували кореспонденти новин.

Всі ефіри і сюжети тематичного марафону можна дивитись у записі на сайті Суспільне Кропивницький або на ютуб-каналі філії. Текстову інформацію читайте на сайті Суспільне│Новини.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. У Кіровоградській області — це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: