Фільм-експедиція «Печерні» — прем’єра на Суспільному

Фільм-експедиція «Печерні» — прем’єра на Суспільному

12 жов. 2021

Пройти під водою підземного озера, щоб дослідити, чи є у печері продовження лабіринту. Група спелеологів досліджувала печеру «Озерна» на Тернопільщині. Чи вдалося знайти нові ходи — дивіться у фільмі «Печерні», який зняла команда Суспільного в Тернополі. Стрічка вийде в ефір  усіх регіональних мовників Суспільного, зокрема UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ, вже цієї п’ятниці, 15 жовтня, о 10:50.

Для зйомок фільму група спелеологів спустилася у печеру Озерна. Команда пробула під землею кілька днів без жодного зв’язку із зовнішнім світом. Проводили інженерні роботи, жили в лабіринтах. Разом зі спелеологами кілька днів під землею працювали журналісти й оператори Суспільного, щоб показати умови роботи спеціалістів. 

Читайте також:  Регіональні проєкти — на новому ютуб-каналі «Суспільне Країна»

Продюсерка Суспільного в Тернополі Зоряна Биндас розповіла, що ідея відзняти котрусь з експедицій зародилася в неї вже давно.

«Аби глядач побачив справжнє життя спелеологів — хто вони, як відбувається дослідження печер, як вони живуть під землею, як сплять, що їдять, де беруть воду. Зрештою, як воно: жити без жодного зв’язку із зовнішнім світом та заради чого це все. Ця думка не давала мені спокою. Я почала працювати з цією ідеєю, щоб зрозуміти, чи це реально. Познайомилась зі спелеологами, розпитала їх, а згодом — пішла з ними в пробну експедицію. Для фільму ми зі спелеологом Юрієм Зарембським обрали печеру Озерна», — розповідає продюсерка Суспільне Тернополь Зоряна Биндас. І додає: оператори, які працювали в печері, долали шлях між вузькими стінками тріщин, часто, «тримаючи камеру чи світло в зубах». Для команди Суспільного це був перший досвід подібних зйомок. 

«У червні взяв участь у тендері на виготовлення фільму від Суспільного, ми мали необхідну техніку, нам сподобалася ідея досліджувати унікальні печери Тернопільщини та розповідати про людей, які це роблять за покликом серця й професії», — розповідає Тарас Савчук, який проводив виконавчі роботи зі зйомок проєкту.

Фільм-експедиція «Печерні» на діджитал-платформах з’явиться в п’ятницю, 15 жовтня, ввечері — о 20:00 на ютуб-каналі Суспільне Тернопіль. Переходьте за посиланням й налаштовуйте сповіщення, щоб не пропустити прем’єру.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. У Кіровоградській області — це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: