Суспільне Кропивницький підтримує мандрівний фестиваль Docudays UA

Суспільне Кропивницький підтримує мандрівний фестиваль Docudays UA

8 жов. 2021

18 міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA з 6 до 15 жовтня мандрує Кіровоградщиною. Суспільне Кропивницький підтримує подію на правах інформаційного партнера.

«Суспільне є відкритим до інфопартнерств із культурно-мистецькими подіями, як-от Docudays. Щороку фільмотека фестивалю вражає точністю і доцільністю підібраних тематичних кінокартин та обговорень, вони дуже вдало ілюструють поточну суспільну проблематику, актуальні для людей питання, проблеми. Тому ми раді популяризувати той суспільний діалог, який провокує (у доброму сенсі цього слова) фестиваль Docudays», зазначає в. о. продюсерки Кропивницької філії Суспільного Яна Бабак.

Покази кінофестивалю відбудуться у містах та селах Кіровоградщини. Глядачам покажуть історії людей з 18 країни світу.

Читайте також: Як Суспільне розвиває культуру подкастів в Україні — результати, плани, тренди

Про тематику відібраних стрічок, мету та новинки фестивалю на Кіровоградщині  глядачам проєкту «Радіомайдан» в ефірі телеканалу UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українського радіо Кропивницький розповіли керівниця ГО «Флора» Людмила Шестакова та юрист ГО «Територія успіху» Євген Гурницький.

Також журналісти Суспільного запросили у студію очільницю правозахисного департаменту Docudays UA Ксенію Шиманську та словацьку режисерку Майю Мартіняк, вона на фестивалі представила свій фільм «Невидимі». Стрічка розповідає про трьох молодих жінок з різних країн. Мелоді, Стелла і Люсія об’єднані одним — народженням дитини. У фільмі — їхні історії, які розкривають неоднозначну й часто заперечувану суспільством тему пологової травми. Через справжні пологи стрічка показує невидиму для суспільства реальність і жінок, змушених мовчати через тиск оточення або медичного персоналу. 

 

«Коли я почала працювати з темою травматичних пологів, мені було складно повірити, що жінки можуть зіткнутися з неповагою, маніпуляціями чи навіть насильством з боку медичного персоналу під час пологів. Заглибившись у питання, я виявила,  що деякі жінки справді залишають лікарні з травмами. Я не можу ігнорувати тему насильства над жінками в будь-якій формі. Тож так народилася ідея фільму», — розповідає Майя Мартіняк. 

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається щороку впродовж останнього тижня березня в Києві. Після завершення, Docudays UA презентує найкращі фільми в регіонах України в межах Мандрівного фестивалю. Покази тривають від вересня до грудня. Організатори фестивалю: Громадська організація «Докудейз», Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв, Благодійна організація «Фонд милосердя та здоров’я». На Кіровоградщині подію координують виконавча директорка  ГО «Територія успіху» Інга Дуднік, керівниця організації ГО «ФЛОРА» Людмила Шестакова та керівниця організації ГО «Успішна Взаємодія» Олена Мірхайдарова. Цьогоріч покази відбуваються у комбінованому форматі: онлайн – на платформі DOCUSPACE та офлайн у громадах. Ознайомитись з програмою можна на офіційній фейсбук-сторінці фестивалю на Кіровоградщині.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. На Кіровоградщині це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ і Українське радіо Кропивницький. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.