«На місцевості» — спецпроєкт Суспільного до Дня туризму

«На місцевості» — спецпроєкт Суспільного до Дня туризму

28 вер. 2021

До Всесвітнього дня туризму, який відзначають 27 вересня, Суспільний мовник Харкова ініціював спецпроєкт «На місцевості», запланований для показу на всіх регіональних телеканалах Суспільного, зокрема UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ,  між основними програмами. 

«На місцевості» — це замальовки про туристичні місця Харківської області з науковим поясненням їх походження. Глядачі дізнаються, де 300 років тому на Харківщині розташовувалася лінія оборони, як виникла пустеля поблизу Сіверського Дінця та як учені області досліджують блискавки на Сатурні. Крім того, проєкт розповість, за яким принципом працює найбільший у світі радіотелескоп, як техногенна аварія передувала утворенню солоного озера поблизу села Антонівки та чому амфітеатр для вирощування фруктових дерев допоміг створити унікальну акустику на співочих терасах.

«Цим проєктом ми показуємо, що знайти цікаві місця можна не виїжджаючи за територію області. Нам було важливо не просто показати, як виглядають ці місця, а й з наукової точки зору пояснити, як вони виникли та як працюють. Наприклад, показати кургани, які 300 років тому були обороною цієї частини країни від набігів татар або пояснити принципи роботи радара, який досліджує іоносферу», — каже лінійна продюсерка телеканалу UA: ХАРКІВ Олександра Новосел.

До спецпроєкту долучилися ще дві філії Суспільного, які теж розповідають про цікавинки своїх регіонів.

Команда Суспільного Волині для проєкту #Намісцевості створила дві відеорозповіді про історичні перлини Луцька: замок Любарта і старовинний Собор апостолів Петра і Павла. Інформацію для відеороликів підготувала лінійна продюсерка Суспільного Волині Наталія Морозюк та оператор Валерій Фетисов.

За словами головної режисерки Волинської філії Суспільного Анжели Шабали, творча група хотіла нагадати про перлини Волині, які варто відвідати, і привернути увагу до необхідності глибшого дослідження цих пам’яток, їх відновлення й збереження.

«Луцький замок, який ще називають замком Любарта, має давню історію, оповиту легендами й переказами. Це — візитівка древнього Лучеська й одна з найвідоміших історичних споруд України. На його території функціонують не менш привабливі локації: Музей дзвонів, Художній музей, Музей книги та інші. Замок зображений на звороті 200-гривневої купюри. Серед мешканців міста існує легенда: якщо сфотографуватися на тлі в’їзних воріт з купюрою в руках, то можна назавжди забути про фінансову скруту. В кожного є шанс перевірити правдивість легенди на собі. Недалеко від замку розташований Кафедральний костел святих апостолів Петра і Павла — пам’ятка архітектури національного значення. Наша друга розповідь саме про нього. Нещодавно там відкрили для огляду таємничі підземелля і взагалі Собор ще досліджують історики та краєзнавці. Сподіваємося, незабаром він здивує лучан і гостей обласного центру неймовірними знахідками й відкриттями», — розповідає Анжела Шабала.

Команда Суспільне Львів створила відео про Миколаївську та Тустанську фортеці.

Дивіться спецпроєкт «На місцевості» на регіональних телеканалах Суспільного. 

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. На Кіровоградщині це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький.