Суспільне, «Баба Єлька» та Горобці продакшн презентували проєкт «Баба Єлька. Експедиція на піч»

Суспільне, «Баба Єлька» та Горобці продакшн презентували проєкт «Баба Єлька. Експедиція на піч»

10 вер. 2021

10 вересня у Кропивницькому відбулась презентація-передпоказ телевізійного проєкту «Баба Єлька. Експедиція на піч», що виготовлений командою Горобці продакшн у межах відкритого конкурсу «Створюй з Суспільним». Дві серії з телевізійного циклу показали у кінотеатрі «Портал» у Кропивницькому. 

Читайте також: «Створюй із Суспільним — 2022». Стартує відкритий відбір регіональних телепроєктів

«Проєкт “Баба Єлька. Експедиція на піч” — це  про унікальність ідентичність, його варто переглянути кілька разів, показати дітям, це наша історія. Телепрем’єра на всіх регіональних філіях Суспільного відбудеться уже 19 вересня, вмикайте нас об 11 годині, — каже в.о. продюсерки Кропивницької філії Яна Бабак. — Де речі, саме зараз на Суспільному триває чергова хвиля відбору. Ми шукаємо ідеї проєктів про рівність і доступність, екологію регіону, особливості локального дозвілля, розвиток громад. Якщо у вас є креативні й оригінальні задуми - запрошуємо розповісти  про Кіровоградщину всій Україні. Заявки приймаються до 30 вересня».

За словами менеджера Суспільного у Кропивницькому Костянтина Карпова, було проведено прозору процедуру закупівлі послуг і укладено договори з досвідченою командою, яка вже має в арсеналі не один реалізований телевізійний проєкт.

« "Баба Єлька. Експедиція на піч" — це вже другий проєкт від Кіровоградщини, який реалізовано у відкритому конкурсному відборі "Створюй з Суспільним", перший – тревел-шоу «Недалечко». Сподіваємось, що нова телепрограма буде мати не менший успіх серед  глядачів, зазначає Костянтин Карпов. — Ми маємо можливість розширювати свою аудиторію, популяризуючи Суспільного мовника не тільки в своєму регіоні, а й у країні в цілому». 

Головні героїні проєкту Світлана Буланова, Інна Тільнова та Світлана Листюк поділилися спогадами про експедиції і наголосили на важливості розуміння національної ідентичності та збереження автентичних пісень, звичаїв, рецептів і всього, що об’єднує нас з предками.

Співавторки і співорганізаторки проєкту зазначають, що цикл програм «Баба Єлька. Експедиція на піч» — це телеверсія заснованого волонтерами фольклорно-етнографічного проєкту «Баба Єлька», який вже третій рік діє на Кіровоградщині і сьогодні переріс у просвітницький рух.

Читайте також: «Покоління. Паралелі» — прем’єра історичного телепроєкту на Суспільному

«Головна наша мета — це спонукати жителів Кіровоградщини досліджувати історію свого роду та популяризувати автентичні традиції, допомогти побороти комплекси національної меншовартості й показати, що Кіровоградщина, навіть якщо не виокремлена в окремий етнографічний регіон, та все ж має свої етнографічні особливості, — каже Інна Тільнова.“Баба Єлька” робить це різними способами та завдяки різним медіаінструментам, маючи за основу інформацію “з полів”. Один із таких інструментів — це телебачення. Нам здається, що ми можемо зацікавити аудиторію Кіровоградщини людськими історіями, які розповідають старожили — серед них сторічна бабуся Яринка із села Турії, яка заспівала нам колядку, чи 83-річна Тетяна Андріївна із села Хайнівки, з якою ми вчилися пекти хліб у печі. Про традицію — пісню, вишивку, давні кулінарні рецепти — ми розкажемо без сценаріїв і декорацій. Бутафорної печі не буде в жодній серії, так само як і глечиків, тинків та гарбузів».

Команда проєкту «Баба Єлька» — це журналістка Інна Тільнова, фольклористка, етновиконавиця Світлана Буланова, журналістка Світлана Листюк, журналіст Ігор Крушеницький, фотограф Олександр Майоров, художник Костянтин Данильченко, дизайнерка Наталя Андріянова, редакторка Олена Радецька, водій Григорій Куриш. Продюсером телеверсії стала Олена Горобець (керівниця студії Горобці продакш), головною режисеркою — Катерина Мурована.

Саме Олена Горобець переконала «Бабу Єльку» взяти участь з цією програмою у конкурсі «Створюй з Суспільним» та зробити телеверсію експедицій хоча б заради респондентів, які зможуть яскравіше відчути свою потрібність та затребуваність.

Експедиції — це важка волонтерська робота. Не завжди вдавалося віднайти бажане, але були і надзвичайно енергетично наповнені дні.

«У нас був знімальний день, коли ми поверталися без жодної записаної пісні. Це було сумно, особливо важко переживала Світлана Буланова. Адже це свідчить не про те, що в цьому селі ніхто ніколи не співав, а про те, що останні носії традиції автентичного співу вже відійшли у кращі світи, — згадує Інна Тільнова. — Енергетично найкрутішими були зйомки у селі Хайнівка Олександрівської ОТГ, де сьогодні живуть лише двоє мешканців. Одна з них — це Тетяна Андріївна Чумаченко. З нею ми провели весь день і отримали неймовірний заряд енергії, а ще —  привід просто приїхати і розридатися вдома в подушку. Чому? Більше побачите в ефірі Суспільного».

Пані Інна називає героїв серій «атлантидами», які зникають.

«Ми встигаємо вихопити останнє перед тим, як вони відлетять у вирій. У їхніх словах — мудрість віків, у спогадах — неймовірно важлива для нашого усвідомлення себе нацією інформація. Ми записали понад 700 пісень, побували у 75 селах, — додає Інна Тільнова. — У моїх записниках десятки спогадів про Голодомор, моторошні історії про розкуркулення та геноцид... Кожен із наших героїв вартий окремого документального фільму. А скільки ще тих, хто не розказав свою історію, хто лишився не почутим?».

«Ми хочемо привернути увагу до багатьох проблем — від умов життя одиноких стареньких до їхньої невисловленості, до того, що інформація, якою вони володіють, не записана, не затребувана місцевими працівниками закладів культури (маю на увазі народні пісні). Натомість на сценах сільських клубів подекуди процвітає “шароварщина” і “лісапетні батальйони», — зазначає пані Інна.

Телецикл «Баба Єлька. Експедиція на піч» транслюватиметься з 19 вересня цього року на телеканалі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ і на всіх регіональних Суспільних телеканалах.  Дізнатися точний час трансляції можна у телепрограмі. Детальніше про передпоказ проєкту дивіться на фейсбук-сторінці Суспільне Кропивницький. Пізніше відео всіх серій будуть доступними на ютуб-каналі Суспільне Кропивницький. 

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

На Кіровоградщині це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ і Українське радіо Кропивницький. Стежити за всіма заходами і регіональними новинами Кіровоградщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Кропивницький у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.   

Фото надані Оленою Горобець, проєктом «Баба Єлька» та Дмитром Бабаком