«Кропивницький має про що розповісти Україні», — команда проєкту «Недалечко» про можливості конкурсу «Створюй з Суспільний»

«Кропивницький має про що розповісти Україні», — команда проєкту «Недалечко» про можливості конкурсу «Створюй з Суспільний»

19 сер. 2021

Перший кропивницький досвід роботи у проєкті «Створюй з Суспільним»  вилився у колаборацію творчих людей: хтось генерував ідеї та комунікував, хтось забезпечував технічне втілення задуманого. Це був своєрідний експеримент, проба пера. Результатом спільної роботи стало тревел-шоу про Кіровоградську область ‒ «Недалечко». Саме його відібрали для реалізації на відкритому творчому конкурсі «Створюй з Суспільним» восени 2019 року. 12 серій про міста і містечка краю показали усі регіональні телеканали Суспільного мовлення, а на ютуб‒каналі Суспільне Кропивницький проєкт зібрав понад 100 тисяч переглядів. 

    Читайте також: «Створюй із Суспільним — 2022». Стартує відкритий відбір регіональних телепроєктів

Автори «Недалечко» — продюсерка  тревел‒шоу Олена Горобець та керівник «Frame studio» Артем Луценко — поділились із нами набутим досвідом і новими задумами.

Що важливо знати і вміти для реалізації проєкту з Суспільним?

Олена Горобець

Знати свій край, свою тему, знайти в ній цікавий новий фокус. Знати основи сучасного сторітелінгу, звісно, що розуміти принципи створення сучасного мультимедійного продукту – зйомки, монтажу. Насправді, багато всього. Тому важливо працювати в команді професіоналів.

Артем Луценко

‒ Важливо від початку бачити всю дорогу втілення проєкту. Спланувати кожен пункт, бажано, із запасами часу між ними. Варто розуміти, що накладки відбудуться. Це 100%. Варто також планувати кожен знімальний день окремо. У нас був випадок, коли довелось дознімати фінал епізоду майже вночі. Варто створити посадові інструкції для кожного члена команди. Протягом втілення проєкту точно будуть з’являтись нові задачі і треба чітко розуміти хто відповідальний за цей сектор роботи. Треба бути готовим до правок і вміти швидко їх вносити.

Наскільки кіровоградські команди готові працювати з відкритими творчими відборами на Суспільному (на час першого конкурсу і зараз)?

Артем Луценко

‒–  У нас в області насправді не дуже багато команд, які готові втілити проєкт такого масштабу як пітчинг. Коли проводили перший конкурс, заявок було небагато, але після нашого успішного кейсу люди побачили, що все реально і можна подавати свої ідеї. 

Олена Горобець 

‒ Кропивницький має про що розповісти Україні й світу. І є фахівці, які ці історії можуть подати в сучасному аудіовізуальному форматі. Тому я переконана, що вже цього року на конкурсі буде багато класних пропозицій, частина з яких потім стане високоякісним медіапродуктом.

Які скіли доводиться прокачувати, щоб йти в ногу з часом?

Олена Горобець

Зважаючи на реалії світу, в якому ми живемо, найбільш цінним я б, напевно, визначила конвергентність, вміння швидко приймати рішення в умовах невизначеності, шукати, аналізувати й верифікувати інформацію. Також це дизайн мислення, так звані софт скілз – емоційний інтелект, вміння переконувати. 

Артем Луценко

Для нашого продакшену це був перший телевізійний проєкт, тому необхідно було дуже швидко вчитись і приймати нові рішення. Перший епізод ми перезнімали тричі. Кожен у команді мав своє уявлення про побудову роботи, логістики, локацій, днів виїзду. Тому комунікаційні скіли і скіли роботи в команді довелось прокачати усім. 

Наскільки складною виявилась технічна складова проєкту?

Артем Луценко

‒ Виробництво телевізійного проєкту вимагає хорошої технічної підготовки. Готуватись необхідно задовго до першого дня зйомок. Нам для тревел-шоу вистачило трьох камер, системи мікрофонів, стабілізаторів, моніторів, відбивачів, дрона. Але у нас були складні погодні умови, нестабільне світло на майданчику, втрата часу на пересування між локаціями. У цьому складність тревел-шоу. Якщо ж говорити про втілення студійного проєкту або зйомки на одній локації ‒ то вимоги і витрати на апаратуру будуть меншими.


Як відбувалась комунікація з громадами і відбір тем?

Олена Горобець

‒ У нас було кілька варіантів того, як ми шукали теми сюжетів. По-перше, хотілось показати все найцікавіше й найкрасивіше, що є недалечко від міст нашої області. Ми багато читали, шукали інформацію в інтернеті та книжках. Спілкувались з колегами.

Також я собі загадала, що обов’язково повинні бути вражаючі сюжети, яких ніхто не очікує побачити в програмі про Кіровоградщину – польоти на дельтапланах, дайвінг, катання на гідроциклі. Я просто навмання вбивала в гугл «дайвінг Кіровоградщина», «дайвінг Олександрія» і рано чи пізно щось цікаве знаходила, шукала людей в фейсбуці чи інші якісь контакти, писала і вдавалось домовитись про зйомки. 

Величезну допомогу з організацією несподіваних сюжетів також нам надавали місцеві жителі. Це часто були представники міської влади, керівники відділів культури, або й самі міські голови. 

Виглядало так ‒ я телефоную, кажу: «Їдемо до вас знімати тревел-шоу». Там така пауза, шок: «Куди? До нас? Та в нас нічого такого немає! Що ж ви зніматимете?»

І тоді я казала: «Зараз все знайдемо. Давайте разом подумаємо. Нам потрібно зняти щось красиве, а, може, є у вас унікальний майстер народної творчості, а що можна скуштувати тільки у вас, а на чому покататись чи щось активне зробити?»

І люди починали включатись, пропонували чимало варіантів. 

Які знахідки відкрив проєкт?

Олена Горобець

‒ З гастрономічних «родзинок» – долинські воловани, бобринецькі круасани з шкварками. Ще — дивовижної краси місця для дайвінгу поблизу Олександрії і взагалі можливість робити таке в нашій області. І десятки чудових, талановитих людей, які люблять свої малесенькі міста, свій край і хочуть розвивати його, показати його всій країні з несподіваного цікавого ракурсу.

Яка серія проєкту «Недалечко» ваша улюблена і чому?

Артем Луценко

‒ Улюблений епізод назвати не вдасться, тому що кожен з них на етапі постпродакшену я передивився приблизно 20‒25 разів, і все в моїй голові злилося в один величезний епізод «Недалечко». Він і є моїм улюбленим (усміхається — ред.) Це, до речі, теж треба врахувати при створенні проєкту. Будьте готові, що вивчите його майже напам’ять. Але це нормально, коли намагаєшся довести продукт до максимально хорошого рівня.

Чи був відгук від громад після ефіру?

Олена Горобець

‒ Подекуди громади збирались на спільний перегляд і обговорення серії. Телефонували нам, дякували, робили десятки репостів у всіх соцмережах. Мені здається, нам вдалось активізувати людей, змусити їх повірити, що у них дійсно є те особливе й цікаве, заради чого варто приїхати в їхнє місто. Нам потім ще багато писали в приватні повідомлення, щоб дізнатись контакти чи маршрути до показаних у «Недалечко» місць і людей.

Чи стала перемога у «Створюй з Суспільним» початком нового етапу у вашій роботі?

Олена Горобець

‒  Для мене особисто це просто було як стрибок у невідомість, який змінив усе. 

Артем Луценко

‒ Перемога у «Створюй з Суспільним» прокачала всю команду продакшену і мене особисто. Тепер зник страх перед великими і тривалими проєктами. Тому я думаю, що це можна назвати початком нового етапу у нашій команді. 

Чи будете брати участь у нових відборах конкурсу «Створюй з Суспільним»? Чим будете дивувати аудиторію?

Артем Луценко

‒ Так, якщо буде така можливість і цікава ідея для проєкту.

Олена Горобець (Олена знову взяла участь у творчому відборі і її проєкт «Баба Єлька. Експедиція на піч» обрали до реалізації у 2021 році — ред.)

‒ Хоч «Баба Єлька. Експедиція на піч» — це зовсім інший проєкт, але для мене це продовження десь тієї ж ідеї ‒ показати наш край цікавим, красивим. Я дуже ціную те, що дівчата з проєкту «Баба Єлька» довірили нам створити телеверсію  експедицій в пошуках скарбів традиційної народної культури. Для всіх нас це був незабутній досвід.

Звісно, тут уже було значно легше і спокійніше, ми вже знали, що робити, як, з ким. А тому було менше стресу і ще більше творчості. Я щаслива тим, що над «Баба Єлька. Експедиція на піч» з нами працювала неймовірно талановита режисерка Катерина Мурована. Думаю, варто вже запам’ятовувати це ім’я, адже вірю, що скоро про її здобутки почують з престижних кінофестивалів.

Нагадаємо, «Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовлення.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

На Кіровоградщині це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ і Українське радіо Кропивницький. Стежити за всіма заходами і регіональними новинами Кіровоградщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Кропивницький у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.