Мар’янівка чи Добровеличківка: де знаходиться центр України - слухайте на Суспільному радіо Кропивницького

Мар’янівка чи Добровеличківка: де знаходиться центр України - слухайте на Суспільному радіо Кропивницького

13 сер. 2021

13 серпня у проєкті «Радіомайдан» о 17:10 на Українському радіо Кропивницький та о 19:20 на телеканалі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ  дивіться і слухайте спільний ефір Суспільного Кіровоградщини й Черкащини про географічний центр України. Ми з’ясуємо, в якій області все ж таки розташована центральна точка країни — Кіровоградській чи Черкаській. Як її вимірюють і скільки «центрів» може з’являтись з розвитком технологій? Які вигоди мають громади та чи варто ці місця прикрашати інсталяціями, артоб’єктами тощо?

У студіях Суспільного радіо працюватимуть журналісти Олена Захарова та Леся Журавська.

«Співпраця з колегами завжди додає ефекту новизни та динаміки і для ведучих, і для слухачів. Спільні ефіри — це можливість порівняти та запитати: «А як у вас?». Це стосується як теми випуску, так і робочих питань. Тому рада співпрацювати та обмінюватись досвідом та ідеями з колегами з Кропивницького», — зазначає редакторка Українського радіо Рось Олена Захарова.

У Черкасах до розмови приєднається історик, професор ЧНУ, голова Черкаської обласної спілки краєзнавців України Василь Мельниченко, у Кропивницькому — доктор географічних наук, фізико-географ, професор ЦДПУ ім. В. Винниченка Анатолій Кривульченко.

«Готуючись до ефіру, ми з колегами з редакції Українського радіо Рось розділили напрями висвітлення теми, — розповідає редакторка Українського радіо Кропивницький Леся Журавська. — У студії Кропивницького професор Анатолій Кривульченко акцентуватиметься на науковому підході до питання, а у Черкаській студії більше уваги зосередять на краєзнавчому векторі».

В ефірі з’ясуємо, чому понад 15 років тому географічний центр перемістився на Черкащину, як жителі Добровеличківки Кіровоградської області ставляться до таких змін і які туристичні маршрути вже планують туроператори.

Наразі на Черкащині поблизу села Мар’янівка встановлюють артоб’єкт «Серце України». Саме там 23 серпня, у День Державного прапора України, за участю президента заплановано урочисте підняття синьо-жовтого стяга. Чи стане новий артоб’єкт магнітом для туристів та що для цього треба зробити, розкажуть голова Шполянської територіальної громади Сергій Кравченко та голова ГО "Асоціація гостинності Черкащини" Валентина Височин.

«З точки зору туристичного об’єкта географічний центр у Добровеличківці залишається цікавим для мандрівників. Знаю, що він входить до багатьох туристичних маршрутів і навіть спеціально розробляють подорожі світом з кінцевою точкою у Добровеличківці. Але, може, варто й об’єднати ці локації, у Черкаській і Кіровоградській областях, адже відстань між ними лише 70 км. І створимо новий туристичний маршрут”, — підсумовує Леся Журавська.

Сьогодні Українське радіонайбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни.  Українське радіо Кропивницький має щоденні регіональні врізки у цій мережі   у будні з 12:10 до 13:00, з 17:10 до 18:00 та з  20:10 до 20:50. У суботу і неділю  з 17:10 до 18:00 та з 20:10 до 20: 50. 

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

На Кіровоградщині це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ і Українське радіо Кропивницький. Стежити за всіма заходами і регіональними новинами Кіровоградщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Кропивницький у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.