У наступному випуску проєкту #Інсайд на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ — розслідування про «Миколаївську фортецю»

У наступному випуску проєкту #Інсайд на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ — розслідування про «Миколаївську фортецю»

5 сер. 2021

8 серпня, о 15:35 дивіться на телеканалі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ черговий випуск журналістських розслідувань проєкту #Інсайд. Цього разу незалежні журналісти досліджували ситуацію, що склалася довкола «Миколаївської фортеці». 

«Тривають суперечки між науковцями, бізнесом та чиновниками — пам’ятка це чи потенційний піщаний кар’єр. Це резонансна історія, яка має суспільний інтерес і ми присвятили їй два наступні випуски», — каже авторка й ведуча проєкту #Інсайд Мар`яна Сич. 

      

У першій серії, яка вийде в телеефірі Суспільного у Львові цього четверга, йтиметься, як у Міністерстві культури визначають пам’ятка це чи ні і чому експертній комісії довелося розглядати два пакети документів на одні і ті ж об’єкти «Миколаївської фортеці».

«Перші документи надсилала Львівська обласна державна адміністрація в червні 2019-того. Експерти розглянули їх через декілька місяців. Щоправда, те, що з документами щось не так і Міністерство призупиняє внесення об’єктів в Реєстр, ЛОДА не повідомили, — каже Мар`яна Сич. Інші документи розробило комунальне підприємство Львівської обласної ради “Реставрація та управління замками і палацами Львівщини”. Вони готувалися на прохання приватної компанії, яка хоче видобувати пісок на території, де є об’єкти фортеці».

Журналісти виявили ймовірні махінації з цими документами. Що саме викликало підозру — дивіться вже цього четверга у випуску проєкту #Інсайд. 

Зазначимо, програма #Інсайд стала однією з шести проєктів-переможців готових до реалізації всеукраїнського відкритого конкурсу «Створюй із Суспільним. Розслідування». Мета проєкту — не лише показувати громадськості та правоохоронцям факти зловживань в регіоні, а й заохочувати мешканців відстоювати власні права та права громад. 

Проєкт #Інсайд виходить щомісяця на UA: ЛЬВІВ та інших регіональних телеканалах Суспільного, а на діджитал-платформах мовника — адаптована версія програми. Прем’єрна програма #Інсайду була про те, як перед приєднанням до Львівської ОТГ у навколишніх містах і селах роздавали земельні ділянки. Другий випуск був про зловживання в сільській медицині.

Нагадаємо, конкурс проєктів журналістських розслідувань для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного був оголошений вперше минулого року в грудні. У лютому стали відомі назви шести проєктів-переможців. Ще п’ять ідей команда Суспільного відібрала у довгий список. Для їх виробництва мовник залучатиме додаткове фінансування, в тому числі й донорську підтримку.

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовлення.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

На Кіровоградщині це телеканал UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ і Українське радіо Кропивницький. Стежити за всіма заходами і регіональними новинами Кіровоградщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Кропивницький у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.