«Наші і Олімпіада» — тематичний проєкт Суспільного в Кропивницькому

«Наші і Олімпіада» — тематичний проєкт Суспільного в Кропивницькому

29 лип. 2021

Про історію олімпійського спорту на Кіровоградщині через учасників ігор розповідає тематичний проєкт від команди Українського радіо Кропивницький «Наші і Олімпіада». Всього заплановано п’ять зустрічей із тренерами та спортсменами в межах телерадіопрограми «РадіоДень». У студії з гостями спілкується журналіст Олександр Сметанко. До розмови запросили призера Олімпіади 2000 року в Сіднеї, триразового чемпіона світу з велогонок на треку Олександра Симоненка, тренера з велоспорту міської дитячо-юнацької спортивної школи № 1 Віталія Тесцова, арбітра Олімпіади 1980 року Олександра Березана, Світлану Куценко, яка виховала трьох учасниць Олімпійських ігор, учасника Олімпіади 2016 року Дмитра Яковенка та його тренера Геннадія Здітовецького.

Читайте також: На UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ покажуть Кубок України із пожежно-прикладного спорту

«Ми ставимо собі за мету привернути увагу жителів області до Олімпіади в Токіо через місцевих героїв, зацікавити людей дивитися Олімпійські ігри та вболівати за українських спортсменів», — каже Олександр Сметанко.

Також у проєкті розповімо про систему підготовки спортсменів-олімпійців та спробуємо зрозуміти, чому вихованці спортивних шкіл Кіровоградської області виступають за інші міста. До прикладу, вихованець Вільшанської ДЮСШ Максим Прокопенко, тренер Сергій Крайтер, виступав на трьох Олімпіадах у веслуванні на байдарках і каное за різні країни (2004 року за Азербайджан, 2008 та 2012 - за Україну).    

Заслужений працівник фізичної культури та спорту, суддя з легкої атлетики на Олімпійських іграх 1980 року Олександр Березан розповів, що на Олімпійських іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро був дозволений консолідований залік. Можна було виступати за місто, яке тебе виховало і за місто, де з тобою наразі займається тренер. Зараз такого нема. «Ми маємо двох вихованок спорту Кіровоградщини Тетяну Мельник та Яну Качур, які багато років виступали за Кіровоградську область, тепер представляють Київ», — розповів Олександр Березан.

Олександр Березан і Олександр Сметанко

Він вважає, що значення фізкультури й спорту в економічному й соціальному розвитку регіону недооцінюють. 

«Треба створювати умови для молодих спортсменів, — упевнений Олександр Березан. — Досвідчені тренери знають, що таке олімпійські ігри, світові змагання, і роблять все, щоб у нас були вихованці. Але для цього потрібні умови. Не тільки моральна підтримка, а й матеріальна».

Олександр Симоненко,  Віталій Тесцов, Олександр Сметанко

Тренер із велоспорту міської дитячо-юнацької спортивної школи №1 Віталій Тесцов зазначає: «Існує відтік кадрів. Спортсмени, які досягли певного рівня, мають звання майстрів спорту й вищі, їдуть до інших країн, де їм дають більші можливості, ліпші умови і вони залишаються у тих спортивних клубах». 

Світлана Куценко, Руслан Мезенцев, Олександр Сметанко

2021-го Україну на Олімпійських іграх у Токіо представляють 155 спортсменів — найменше за часів незалежності. Чому так склалося, чи потрібна Олімпіада в умовах пандемії і чи є у Токіо спортсмени з Кіровоградщини — дивіться упродовж тижня в «РадіоДні» на каналі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ о 12.10 та слухайте на Українському радіо Кропивницький о 12.15. Також програми можна дивитись онлайн на сайті UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ, або потім переглянути запис.

Нагадаємо, UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Стежити за всіма заходами і регіональними новинами Кіровоградщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Кропивницький у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.