«Історії незалежності» —  дивіться і слухайте цикл програм від Українського радіо Кропивницький

«Історії незалежності» — дивіться і слухайте цикл програм від Українського радіо Кропивницький

15 лип. 2021

На хвилях Українського радіо Кропивницький та телеканалі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ до 30-ї річниці Незалежності України говоримо про історії незалежності. Команда Суспільного у Кропивницькому підготувала цикл радіопрограм у межах проєкту «Радіодень». У студію запрошують громадських активістів, волонтерів, військових, лікарів, митців, спортсменів, підприємців, освітян, які мають власні історії незалежності, змінюють оточення і зміцнюють Незалежність України. Всіх цих людей об’єднують перш за все цінності, відповідальність і бажання рухатись вперед.  

Програми циклу «Історії незалежності» готують Кирило Поліщук, Леся Журавська, Василь Левицький, Наталія Сметанко та Марія Лебідь.

Читайте також: «Мені неймовірно пощастило працювати в крутій команді «Ранку на Суспільному», — Вікторія Колосова

«Ми поставили собі за мету розказати, як ідея створення «власного»,  «свого» надихає людей на зміни.  Говоритимемо про успішні історії: лікарню, спортивний клуб, театр, громадський простір, етнографічний проєкт тощо. Приклад наших гостей демонструє, що бути незалежними не просто. Вони несуть відповідальність за свою справу, за людей, які їм повірили, за результат, за успіх, і головне — за прорахунки, — розповідає редакторка Українського радіо Кропивницький Леся Журавська.  Але міняючи себе, своє оточення — вони змінюють країну. Ми змінюємо країну».  

У першій програмі циклу ведучий Кирило Поліщук спілкувався із співзасновницею громадського простору Krop:Hub Катериною Колтуновою та ветераном АТО, волонтером Krop:Hub Ігорем Єрьоміним.


Катерина Колтунова розповіла, що Krop:Hub почався із війни, яка стала стимулом об’єднання сили, духу та взаємопідтримки. Спочатку з’явилися люди, які збирали допомогу хлопцям в зону АТО. Потім ці люди перетворилися на волонтерів. З’явився намет на площі Богдана Хмельницького, згодом він переріс у склад. А люди наповнюють своєю енергією будь-яке приміщення. На складі постійно збиралися волонтери, потім хлопці, які приїхали на ротацію, заходили військові подякувати, щось взяти, щось принести. Виникла потреба у комунікації у більш комфортних умовах — з’явився майданчик для ресоціалізації та спілкування Krop:Hub.

«Коли ми проводили відкриття у форматі марафону, кожні годину-півтори змінювалися активності, тоді ми зрозуміли до кінця в чому сила цього простору і що тут можна реалізувати», згадує Катерина Колтунова

Ігор Єрьомін зазначив: «Зараз є нагальна потреба в емоційній підтримці. Щоб самі військові, які повертаються в родини, адаптувалися до мирного життя, тому що це дуже різні світи — війна і просте мирне життя. І саме такі простори, як Krop:Hub, допомагають. Там можна знайти підтримку, там можна знайти людей із такими самими проблемами, які їх уже, можливо, вирішили».

«Моя незалежність вчить мене відчувати силу, силу землі, силу духу. Незалежність — це можливість вибору, безпека твоїх кордонів, твого життя. Якщо ми кажемо про незалежність державну, то зараз мені здається, що люди тільки почали усвідомлювати, що насправді ми отримали у 1991 році і яка це відповідальність мати цю незалежність. Тільки зараз люди починають розуміти, як боротись за неї, як відстоювати її, працювати на те, щоб це було сталим явищем», — каже Катерина Колтунова.    

Інна Тільнова, одна із засновниць проєкту «Баба Єлька» наголошує, що важливо цінувати те, що у нас є, керуватись не емоціями, а цінністю, розуміти суть. Своїм завданням команда «Баби Єльки» бачить збереження тих речей і традицій, які ідентифікують нас, як українців, популяризацію цих речей і просування зібраних цінностей. Наразі вже записано понад 700 пісень, знайдено понад 200 рушників і понад 700 регіональних артефактів. І все це не заховано у запасники і збірники, а демонструється людям. Сьогодні «Баба Єлька» переросла у просвітницький рух. 

«Ми всі разом це робимо — ось у чому незалежність», — упевнена Інна Тільнова.

«Незалежність — це можливість для самореалізації та самовираження», — говорить директорка альтернативної школи Зоя Лебідь

Пані Зоя разом із колегою Оленою Новіковою в одній із програм циклу розповідали про альтернативне навчання —  школу, яка виникла скоріше як батьківський клуб, на межі освіти й громадської організації. Вони означили цінності й завдання з якими працюють і поділились своїми думками про розвиток.

Більше «Історій незалежності» дивіться і слухайте на Суспільному радіо і телебаченні Кропивницького.

Нагадаємо, UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та Українське радіо Кропивницький разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо,Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Стежити за всіма заходами і регіональними новинами Кіровоградщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Кропивницький у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.