Регіональні команди Суспільного запускають подкасти

Регіональні команди Суспільного запускають подкасти

1 лип. 2021

Документальні та історичні серіали, гайдлайн із дослідження свого роду, урбаністика, секрети підготовки майбутніх олімпійських чемпіонів, як робити свою справу успішно в рідному місті — регіональні філії Суспільного у Рівному, Полтаві, Одесі, Харкові, Чернігові, Івано-Франківську та Дніпрі стартували із випуском подкастів. Нові епізоди виходитимуть щотижня.

Це перші сім філій Суспільного, які почали створювати контент для подкаст-платформ. На черзі — решта регіональних команд. Для Суспільного мовника запуск подкастів дозволить розширити свою аудиторію та залучити нових слухачів. 

«У кожному регіоні є багато подій та історій людей, вартих уваги. Гарним способом це все розказати є подкасти. Бо кожен може слухати їх у зручний час та в будь-якому місці. На жаль, для більшості українців подкасти є чимось новим. Але наша команда впевнена, що ми зможемо розширювати коло прихильників цього формату за допомогою оригінальних локальних проєктів», — каже менеджер по роботі з подкастами Дмитро Афанасьєв. 

Команда Івано-Франківської філії Суспільного готує серію подкастів «Про ПраКорені». Це особисті історії людей про генеалогію власного роду, а також коментарі науковців, краєзнавців, генетиків та інших фахівців. У пошуках відповідей акторка подкасту від UA: КАРПАТИ Ірина Каразуб зазиратиме навіть у церковні метрики та архівні справи. Саунд-дизайн подкасту — від звукорежисерки Наталії Веселовської. 

«”Ким були ваші бабуся й дідусь?” У подкасті, мабуть, найчастіше звучатиме саме це запитання. Подкаст “Про ПраКорені” — про родинні історії, хто й до якого покоління віднайшов своїх предків і взагалі, для чого людям ці пошуки та з чого їх починати. Герої подкасту розповідають нам такі незвичні історії, що будь-який кінорежисер чи сценарист може позаздрити. А я ж переконана, що спогади роблять нас такими, якими ми є сьогодні», — розповіла Ірина Каразуб.

Слухати подкаст «Про ПраКорені»:

Подкаст від Суспільного у Рівному «Вулиця шумить» — про те, що сталося у Рівному та області вперше і змінило хід історії. Наприклад: поява залізниці, перші фотоательє, як Рівне стало столицею УНР та інші цікавинки. 

«У нас на меті було, так би мовити, перенести людей у часі, а також розповісти нашу історію якось небуденно, цікаво. Загалом для нас подкасти — це нова задача, а як ми впоралися з нею — будемо вже зчитувати із реакції слухачів. Маємо багато ідей для наступних подкастів, хочемо долучати гостей і розробляти інші теми, гратися з форматом», — розповіла фахівчиня діджитал-підрозділу UA: РІВНЕ Анастасія Бачук.

«Ми маємо надію, що подкасти знайдуть свого слухача. По-перше, ця ніша у нашій області не зайнята і ми з командою сподіваємося, що зможемо бути першовідкривачами й за продукт не буде соромно. Для цього, повірте, докладається багато зусиль. Перший випуск, який уже готовий і чекає старту, ми давали слухати людям, чиїй думці довіряємо. Як приємно було, що всі вони сказали, що це і ново, і кльово. У подкастах історії будуть змальовані так, щоб їх на слух можна було уявити. Коли все запуститься — ми будемо вдячні нашій аудиторії за відгуки та ідеї», —  сказав керівник діджитал-підрозділу UA: РІВНЕ Іван Марчук.

Слухати подкаст «Вулиця шумить»: 

Команда діджитал-відділу Суспільного UA: ПОЛТАВА підготувала для слухачів розмови про полтавську урбаністику та урбаністику в цілому — серію подкастів «Полтава для людей». Випуски будуть присвячені міському комфорту: велодоріжкам та пішохідним переходам, громадському транспорту та паркувальним майданчикам, паркам, архітектурі та дизайн-коду міста. Перший випуск подкасту Полтавської філії Суспільного  — «Велосипедизація». Гість — Євген Асауленко, велоактивіст та член робочої групи з розвитку велоінфраструктури Полтави.

«Вибір урбаністичної теми для мене був очевидним, оскільки ми щодня моніторимо соцмережі, і саме ці питання збирають у людей найбільше обговорень: дитячі майданчики, транспортні питання, відсутність парків, велодоріжок чи громадських вбиралень. Це ті проблеми, з якими люди щодня взаємодіють, і тому стосуються кожного. Ми збираємось, окрім просто обговорення, нести й освітні сенси цим подкастом, тому запрошуватимемо виключно фахівців, хто на пальцях зуміє пояснити, як працюють і влаштовані ті чи інші процеси», — розповів ведучий подкасту Суспільного UA: ПОЛТАВА Ігор Ізотов. 

Слухати подкаст «Полтава для людей»: 

Перший подкаст Харківської філії Суспільного «Місто «Барабашово» розповідає про історію та життя одного з найбільших ринків східної Європи. Загалом, серія подкастів буде побудована хронологічно — від подій з часу заснування ринку і до сучасності. Це інтерв’ю з підприємцями, економістами, громадськими діячами, істориками та музикантами. 

«Центральною музикальною темою подкасту є пісня “Это Барик” харківського реп-виконавця. Цей трек 2000-х вводить слухачів у лабіринти ”Барабашово”, — розповідає авторка подкасту Тетяна Кривоніс. — Ми ставили перед собою мету розповісти не тільки про створення величезного торгового майданчика посеред міста, що займає 75 гектарів, а й про закони ринку, його вплив на мегаполіс, пов’язані з ним конфлікти як всередині, так і ззовні. Водночас це й історичний екскурс: спогади підприємців повертають слухачів в атмосферу 90-х, часи, коли закривалися підприємства, і люди були змушені йти торгувати». 

Слухати подкаст «Місто «Барабашово»:

Команда UA: ЧЕРНІГІВ запускає подкаст «Шлях до Олімпу», присвячений історіям тренерів, які готували спортсменів до виступу на Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських іграх. Кожен випуск – це історія одного тренера. Вони розкажуть, що стояло за перемогами та поразками олімпійців, з чим доводилось боротись, а що розвивати у спортсмена, щоб він таки поїхав на Олімпіаду, Дефлімпійські чи Паралімпійські ігри.

«У подкасті “Шлях до Олімпу” ми насамперед бачимо дві мети. По-перше, віддати шану тренерам, бо тренер — це, фактично, вчитель спортсмена. По-друге, це історія про те, що приховано за лаштунками. Ми бачимо нагородження, медалі, п`єдестал, усмішки, але не знаємо, як готувалися, які перепони були у тренерів. Також дуже цікаво дізнатися, як тренери бачать потенціал спортсмена, як працює їхня особлива інтуїція», — розповіла авторка подкасту Тетяна Крижева.

Слухати подкаст «Шлях до Олімпу»:

У випусках подкастів «Фабрика звуків» від команди Одеської філії Суспільного ви дізнаєтесь про появу та розвиток радіо в Одесі, зміни аудіоформатів та першу міську публічну радіостанцію. Усе, чого ви могли не знати про радіо – розкаже Геннадій Степаненко.

«У першому випуску «Фабрики звуків» допитливий слухач знайде покрокову інформацію про зародження технології радіо – від перших спроб передати звуковий сигнал без дротів на відстань до перших експериментів з передачі музичних композицій та голосових повідомлень. Вже у наступному випуску нашого подкасту на поціновувачів радіо чекає подорож у часі, в Одесу сторічної давнини. Ми спробуємо передати атмосферу, яка панувала в першій радіостудії. Кожен з випусків «Фабрики звуків» міститиме велику кількість цитат із газет того часу та архівних документів, а також спогадів перших працівників одеського радіо», — розповідає автор подкасту Геннадій Степаненко.

Слухати подкаст «Фабрика звуків»:

Власний бренд одягу, соціальний бізнес та співпраця з міжнародними компаніями — мова не про столицю чи закордон, а про рідне місто. Варто лиш спробувати. Як? Слухайте у подкасті від Дніпровської філії Суспільного «Чому тут?»

«”Чому тут?” — запитуємо ми кожного гостя. Чому саме у Дніпрі варто розвивати бізнес, будувати кар’єру, творити та розвивати соціальні проєкти? Історіями наших героїв ми прагнемо довести, що не лише у столиці та за кордоном є життя, а що і в рідному місті є чимало можливостей. Ми поділимося історіями відомих у Дніпрі людей, які своєю справою та захопленнями щодня роблять місто кращим», — розповіла авторка подкастів Анастасія Гречнікова.

Слухати подкаст «Чому тут?»: 

«Зробити популярний локальний подкаст в кожному регіоні  виклик для нашої команди. Здебільшого подкасти Суспільного є першими подкастами в області взагалі. Ми свідомі того, що деяким регіонам знадобиться більше часу, щоб залучити свого слухача» — розповідає головна продюсерка цифрових платформ Суспільного Маргарита Єрмак.

Нагадаємо, регіональні Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.