Бієнале «Велюровий кіт» і перша виставка молодої художниці —  «РадіоДень» на UA: Українське радіо Кропивницький

Бієнале «Велюровий кіт» і перша виставка молодої художниці — «РадіоДень» на UA: Українське радіо Кропивницький

14 чер. 2021

10 червня у Світловодську в артгалереї «Наше місто» працювала виїзна студія UA: Українське радіо Кропивницький. Творча група Суспільного Кіровоградщини спілкувалась з художницею Ксенією Бондаренко та провідним науковим співробітником Художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна, мистецтвознавцем Андрієм Надєждіним. Інтерв’ю про бієнале «Велюровий кіт» імені Андрія Ліпатова й персональну виставку живопису «У напрямку мрії» володарки гран-прі цього бієнале дивіться і слухайте у програмі «РадіоДень» сьогодні, 14 червня, о 12:10 на телеканалі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та о 12:15 на UA: Українське радіо Кропивницький.

«Виїзними студіями ми представляємо нашому глядачеві талановитих митців не лише Кропивницького, а й області. Цього разу це була художниця зі Світловодська, володарка гран-прі бієнале «Велюровий кіт» Ксенія Бондаренко. Її надзвичайні картини варто побачити наживо, — розповідає редактор UA: Українське радіо Кропивницький Кирило Поліщук. — Раніше у студії програми "РадіоДень" ми вже говорили про бієнале "Велюровий кіт" , тому наш візит на відкриття виставки переможниці став логічним продовженням програм про цей проєкт».

Ксенія Бондаренко народилася у Кропивницькому. Дитинство пройшло на Світловодщині. Закінчила Світловодський політехнічний коледж ЦНТУ за спеціальністю «економіка підприємства» та Харківський навчально-науковий інститут Університету банківської справи. Відвідувала студію Наталії Бойчук та Віктора Чумаченка у Світловодську. Згодом навчалася у живописця Олександра Демиденка у Кропивницькому.  З 2015 року бере активну участь у громадському та мистецькому житті Світловодська як співорганізаторка фестивалів «Світле місто», «Мистецький узвіз», «Великоднє дерево», «Парад колясок».

Гості виїзної студії розповіли про концепцію і назву бієнале «Велюровий кіт» та особливості представлених робіт.

«Концепція бієнале була в тому, щоб об’єднати під єдиною ідеєю і художників наївного мистецтва, художників примітивістів, і художників професійних, але тих, які працюють у напрямі мистецького примітиву, — зазначив провідний науковий співробітник Художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна Андрій Надєждін.  — Я думаю, що ця ідея нам вдалася, адже на виставці було представлено понад 250 творів з усієї України – починаючи із Карпат і завершуючи Донецьким і Луганським регіоном. Художники різні, є художники, які мають звання і визначне ім’я в українському образотворчому мистецтві, і художники, які взагалі ніколи не виставлялися, які займаються образотворчим мистецтвом не маючи професійної освіти. Звісно, що вони різні по мистецькій якості, але вони дуже цікаво поєднуються ідеями, які вони вкладають у свої твори, і художніми формами, які з’являються».

Відомо, що у фондах художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна зберігається картина Андрія Ліпатова «Велюровий кіт» (1998), яка й дала назву арт-проєкту та стала основою логотипу і дизайну диплома учасника бієнале. На першій персональній виставці Ксенії Бондаренко на трьох роботах також зображені коти.

картина Андрія Ліпатова «Велюровий кіт»

«Виставка — це той рух, якого мені хочеться, якого прагне моя душа, — зізнається Ксенія Бондаренко.  —  Моя мрія — бути художницею, і моя перша персональна виставка — це рух у напрямку мрії. На виставці представлено 22 роботи. У мене є велика любов до українського декоративно-ужиткового мистецтва, мені здається, що це наше національне коріння — оця декоративність, бажання прикрашати, побачити щось гарне у себе вдома. Я люблю старовинні речі, люблю відчувати енергетику цих речей… Мотиви брала прості, ті, що можуть бути зрозумілі людям і ті, що цікавлять мене особисто».



Більше інформації про виставку слухайте сьогодні у «РадіоДні», на хвилях UA: Українське радіо Кропивницький, або онлайн на сайті kr.suspilne.media

«Шукаючи теми для виїзних студій, ми звертаємо увагу на цікавість та унікальність локації й інформаційний привід. Відтак ми вже говорили про ювілей унікального музею Генріха Нейгауза у приміщенні музею, про автентичну українську вишивку до Дня вишиванки у етнолабораторії "Баба Єлька". Ефір до річниці Чорнобильської катастрофи ми провели у вертольоті, який брав участь у ліквідації, — додає Кирило Поліщук. — Виїзна студія у Світловодську дозволила нам поспілкуватися з митцями та організаторами культурних подій у місті, зокрема із організатором Фестивалю вуличної музики та Фестивалю вуличного мистецтва і з організаторками Мистецького узвозу.  Розмову із ними згодом також можна буде почути на хвилях UA: Українське радіо Кропивницький».

        Читайте також: Микола Чернотицький представив регіональній команді новий склад правління

Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і регіональними новинами Кіровоградщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Кропивницький у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.