Вишивка Кіровоградщини в етнолабораторії «Баба Єлька» — виїзна студія UA: Українське радіо Кропивницький

Вишивка Кіровоградщини в етнолабораторії «Баба Єлька» — виїзна студія UA: Українське радіо Кропивницький

20 тра. 2021

20 травня дивіться і слухайте, о 12:10 на телеканалі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та о 12:15 на UA: Українське радіо Кропивницький тематичний ефір програми «РадіоДень» до Всесвітнього дня вишиванки. Виїзна студія програми «РадіоДень» працювала у ентолабораторії проєкту «Баба Єлька». Кирило Поліщук говорив про унікальну вишивку Кіровоградщини зі Світланою Листюк та Світланою Булановою.

Читайте також: «Шість років декомунізації» — спільний ефір Суспільних мовників Кропивницького і Дніпра

«За три роки «Баба Єлька» реалізувала чимало проєктів, кілька з них є міжнародними. Ми часто запрошуємо учасників етноекспедицій у студії UA: Українське радіо Кропивницький. Цього разу ми були їхніми гостями в етнолабораторії, — зазначає редактор Суспільного радіо Кропивницького Кирило Поліщук. — Ми спілкувались про вишивку та традиційні українські сорочки — і нас оточувала ця вишивка та автентичний одяг нашого краю. Такі виїзні студії цікаві, перш за все, глядачам. Але ми працюємо так, щоб максимально зацікавити й слухачів, щоб вони теж ніби побували у місці, про яке ми говоримо».


Жіночі й чоловічі вишиті сорочки, обрядові та щоденні, вишиті рукави та пазухи, що таке підтички і керсетки, як за сорочкою можна визначити достаток сім’ї: про це розповідали учасниці проєкту «Баба Єлька» Світлана Буланова та Світлана Листюк.
«Ми не вживаємо слова «вишиванка», тому що воно сучасне. У наших предків були просто сорочки. І всі сорочки були вишиті, тому не було потреби вживати слово «вишиванка». Ми ж дотримуємося автентики в усьому, тому вживаємо тільки слово «сорочка», — каже Світлана Листюк.


«За три роки наших експедицій ми вже бачимо які вишивані мотиви найчастіше зустрічаються на сорочках і які узори притаманні саме Кіровоградській області, — додає Світлана Буланова. — Це рослинні, квіткові мотиви. Дуже багато зображено троянд. Вишиті, обов’язково хрестиком, червоно-чорним. А також хмелики, виноград, листя, маки — усе квітково-рослинні мотиви червоно-чорними нитками, вишиті хрестиком».

У етнолабораторії зберігається понад 150 вишитих рушників та 14 зібраних під час експедиції Кіровоградщиною сорочок. Також є сорочки, що дівчата придбали в інших регіонах України, щоб показати різноманіття традицій і технік вишивання. Також дослідниці роблять репліки давніх сорочок, з детальних фотографій знайденого в експедиціях одягу.

«Звісно, у кожної речі є своя історія, — згадує Світлана Буланова. — У нас є сорочка, привезена з Кіровоградської області, село Аудиторівка (колишній Світловодський район), але вона відрізняється від сорочок, які притаманні Кіровоградщині. Тому що бабуся-респондентка 1937 року народження переїхала із села Чаплище це село було затоплене, коли створювалася Кременчуцька ГЕС. І цю сорочку вона привезла з собою ще дівчиною. Вишита вона не хрестиком, а гладдю, і, що нам дуже сподобалося, це блакитні квіточки, зелені листочки, манжети цікаві з рюшем, дуже красива сорочка. Коли ми почали аналізувати, досліджувати, читати якому регіону цей крій та вишивка притаманні, то ми дізналися, що відноситься вона до Полтавщини».

Тематичний ефір виїзної студії програми «РадіоДень» можна дивитись і слухати також онлайн на сайті UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ.

Читайте також: Зателефонуйте мамі — UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і регіональними новинами Кіроворгадщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Кропивницький у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.