«Шість років декомунізації» — спільний ефір Суспільних мовників  Кропивницького і Дніпра

«Шість років декомунізації» — спільний ефір Суспільних мовників Кропивницького і Дніпра

19 тра. 2021

Шість років тому  в Україні почалася декомунізація — процес, направлений на усунення комуністичної ідеології у всіх сферах життя держави та суспільства. Зносили пам’ятники епохи тоталітаризму, міняли назви об’єктів соцкультпобуту,  перейменовувалися вулиці, населені пункти та великі міста.  Але досі в Україні є регіони, в яких обласний центр отримав нову назву, а область залишилася із старою — це Дніпропетровська та Кіровоградська області. 

Читайте також: «Брехня від політиків. Перевірка» — фактчекінг заяв політиків в ефірі телеканалу UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

У середу, 19 травня, після випуску новин о 19:00 команди «Сьогодні. Головне» (UA: ДНІПРО) та телерадіопроєкту «РадіоМайдан» (UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ) проведуть спільний ефір, присвячений загальному для обох регіонів проблемному питанню — перейменуванню областей. 

«Тема декомунізації об’єднує Дніпро та Кропивницький тим, що назви обласних центрів уже кілька років як змінено, а назви областей — досі ні. Відповідно, на це є цілий спектр причин, від суто бюрократичних до суспільно-соціологічних,каже в.о. продюсерки UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ Яна Бабак. — У нашому спільному ефірі ми спробуємо з’ясувати точки дотику двох регіонів. Враховуючи територіальну близькість, мешканців наших областей добре відчувають настрої одне одного, а тому такі включення однозначно викликають цікавість у глядачів Суспільного».

Учасниками телемосту між Дніпром та Кропивницьким будуть Ігор Кочергін — історик, представник Українського інституту національної пам’яті (м. Дніпро), громадський активіст Дмитро Потоцький (Кропивницький) та депутат Кропивницької районної ради Олександр Рихлицький.

«Спільний ефір з UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ — це цікавий досвід колаборації регіональних телеканалів Суспільного, адже ми можемо обмінятися своїми локальними проблемами і розібратися у деяких моментах, обмінюючись таким досвідом. Сподіваюсь, що глядачі обох регіональних мовників оцінять це, і ми започаткуємо телевізійні мости на постійній основі», — зазначив продюсер UA: ДНІПРО Влад Зінкевич. 

Читайте також: Дивіться у ефірі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ документальний проєкт «НАШІ 30»

Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і регіональними новинами Кіроворгадщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Кропивницький у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.