«Горів не блок» — UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ покаже документальний фільм про зародження екоруху в Україні у серіалі «НАШІ 30»

«Горів не блок» — UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ покаже документальний фільм про зародження екоруху в Україні у серіалі «НАШІ 30»

26 кві. 2021

У понеділок, 26 квітня о 20:00, UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ покаже документальний фільм «Горів не блок». Екопротести після Чорнобиля. Фільм присвячений 35-м роковинам Чорнобильської катастрофи і є другою серією документального серіалу Суспільного мовника «НАШІ 30» про історію 1990-х років, розказану самими українцями.

«Горів не блок». Екопротести після Чорнобиля — це історія виникнення екологічного руху і екосвідомості у громадян. Герої стрічки — українці від Нетішина до Запоріжжя, які об’єдналися для захисту своїх родин від невидимої загрози та для спільної боротьби за безпеку ядерних станцій. Документальний фільм розповідає про те, як люди почали турбуватися про якість повітря, води та навколишнього світу, втім, через економічну скруту мали відмовитися від ідеалів.

«У цьому фільмі ми хотіли показати історії людей, які, турбуючись за своє майбутнє, своє здоров’я, не побоялися вийти на вулиці й висловити свою думку. Це історії, які, можливо, не потраплять до шкільних підручників з історії України, але вони важливі для громад, де вони відбувалися. Це приклади, що завдяки самоорганізації, чітким колективним вимогам можна досягати поставлених цілей. І мова тут не лише про довкілля», — каже співавтор Сергій Захарченко.

Документальний серіал «НАШІ 30» — це 9 документальних серій — спогади й рефлексії громадян про великі події та явища напередодні проголошення незалежності України та початку 1990-х. 

Історії для серіалу підібрані документалістами у співпраці з соціологами та історикам з-поміж тем, що викликають однаковий інтерес та об’єднують українців з різним досвідом і політичними поглядами. Документальний серіал «НАШІ 30» зосереджує увагу на сюжетах про боротьбу за загальнолюдські, громадянські цінності та права людини.

«Звісно, це виклик працювати над чорнобильською серією, ніби щороку всі щось згадують, навіть у чомусь це “заяложена тема”, однак, коли почали записувати людей, зрозуміли, як багато може розповісти кожен не тільки про 26 квітня 1986-го, а й те, як люди боролися за довкілля у своїх містах — від Нетішина на Західній Україні до промислового Запоріжжя, ця трагедія вплинула на тих, хто жив біля недобудованих АЕС у Криму чи Миколаївській області, здається, кожному є що пригадати. Саме тому в проєкті ми так цінуємо можливість записати і зберегти ці дати, для нашої спільної історії», — додає керівниця й головна редакторка проєкту Наталя Гуменюк.

Герої кожної серії документального фільму «НАШІ 30» — шахтарі, човникарки, військові, підприємці, спортсмени — українці, яким тоді було десь по 30, і які на тридцятому році незалежності розповідають, як Україна ставала на ноги за участі кожного з них. 

Так, перший документальний фільм проєкту — «Чуєш гуркіт касок?» розповідає про шахтарські протести на початку 90-х років: страйки та пішу ходу зі Західного Донбасу на Київ, самоспалення шахтаря, «беркут», що розганяє наметове містечко сльозогінним газом, і зародження незалежного телебачення в епоху «до стрімів».

Серіал «НАШІ 30»  — це частина документального мультимедіа проєкту Суспільного до річниці незалежності України. Проєкт складається з 9 документальних фільмів і лонгрідів до них, 20 подкастів та десятків коротких відеосвідчень того часу, записаних авторами фільмів у форматі «усної історії». 

У межах проєкту також створено інтерактивний простір «Жива історія», де кожен може залишити власний спогад та дізнатися більше про маловідомі сторінки початку становлення української незалежності. У ньому зібрані історичні дані, документи та архівні відомості, фото- та відеохроніка, спогади самих українців, свідків подій епохи 1990-х.

Проєкт створює команда Лабораторії журналістики суспільного інтересу для Суспільного мовлення. Дивитися, слухати й читати його можна на телебаченні, радіо, подкаст-платформі та в соцмережах Суспільного.

Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і регіональними новинами Кіроворгадщини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Кропивницький у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.

 

Довідково: 

  • Офіційний сайт мультимедійного проєкту «НАШІ 30» — за посиланням.
  • Дивіться документальний серіал «НАШІ 30» на ютуб-каналі UA: ПЕРШИЙ.
  • Керівниця мультимедійного проєкту «НАШІ 30»Наталя Гуменюк, режисерка — Анна Цигима. Автори та відеографи: Тетяна Столярова, Сергій Захарченко, Олександра Чернова, Олена Зашко, Анна Єресько, Євген Спірін. Редактори: Влад Азаров, Вікторія Курчинська
  • Дослідження в межах  мультимедійного проєкту «НАШІ 30»: Пітер Померанцев та Марія Монтаг’ю (ініціатива «Арена»), Лабораторія журналістики суспільного інтересу, Харківський інститут соціальних досліджень. Створення подкасту «НАШІ 30. Жива історія» засновується на рекомендаціях міжнародного дослідження «Від воєн пам’яті до спільного майбутнього: Подолання поляризації України», ініціативи «Арена» Лондонської школи економіки. Теми та формати  мультимедійного проєкту обиралися на основі фокус-груп й аналізу реакцій аудиторії на контент різної історичної тематики, що викликали найбільший інтерес, залученість та рівень довіри.
  • Формат «усна історія» — це десятки «живих» спогадів українців про історію становлення і перших років незалежності України, записаних командою проєкту. Таким чином автори прагнуть залучити українців до створення «візуального архіву» та озвучити історію 1990-х. Ціль документалістів — перетворити спогади людей на свідчення, а документи й артефакти на «живу історію», розказану українцями. 
  • Лабораторія журналістики суспільного інтересу — спільний міждисциплінарний проєкт українських та британських журналістів і соціологів. Лабораторія шукає та популяризує найкращі форми контенту суспільно корисної журналістики в цифрову добу. Дослідники вивчають громадську думку та тестують контент, а медіаархітектори розробляють редакційні стратегії на основі соціологічних досліджень та аналізу реакцій різних аудиторій. Лабораторію відкрили й розвивають українські журналістки Наталя Гуменюк та Ангеліна Карякіна у партнерстві з Львівським медіафорумом, Харківським інститутом соціальних досліджень та програмою «Арена» Лондонської школи економіки.