«Люди Є» — історії українських євреїв в ефірі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

«Люди Є» — історії українських євреїв в ефірі UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ

24 гру. 2020

25 грудня о 21:25 на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та всіх регіональних телеканалах Суспільного відбудеться прем’єра проєкту від UA: КИЇВ «Люди Є» — це серія інтерв’ю із представниками єврейської спільноти, що живуть в Україні й сприяють її розвитку. Проєкт відібрали торік на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним».

Читайте також: Суспільне розповідає про внесок національних спільнот і корінних народів

«”Люди Є” — проста за форматом програма, однак дуже багатошарова. Це і про радянську спадщину у ставленні до євреїв та українців, і про антисемітизм, і про переплетіння культур євреїв та українців, про їхній взаємовплив. І головне — про усвідомлений вибір — бути сучасним громадянином України. Коли я побачив перші, ще пілотні серії, — я був просто у захваті від героїв, їхніх доль, від історій їхніх родин», — розповів продюсер UA: КИЇВ Максим Кошелєв.

Авторка проєкту Олена Береза розповіла, що для інтерв’ю команда шукала впізнаваних героїв, які мають активну життєву позицію та є неординарними особистостями.

«Наші герої — це люди, які усвідомлюють свою етнічну, національну приналежність і роблять свідомий вибір — робити Україну кращою. Їхні історії пронизують історичні події та епохи. Через ці історії ми покажемо і приховані історичні факти радянських часів, і те, чим живуть міста й містечка України, і важливість толерантності, рівності та самопожертви. Вони не залишають байдужими», — зазначила Олена Береза

Ще 100 років тому в Україні проживали понад 5 мільйонів євреїв. Вони були важливою частиною нашої багатонаціональної країни. Пройшовши через низку трагедій, стикаючись із проявами побутового антисемітизму навіть сьогодні, — євреї продовжують бути однією з найбільш активних нацменшин, які роблять суттєвий внесок у розвиток сучасної України, кожен на своєму місці.  

Зі зйомок в Одесі

Продюсер UA: КИЇВ Максим Кошелєв розповів, що перший сезон «Люди Є» із 10 серій готовий до ефіру. Команда міркує над другим сезоном, у якому планують приділити більше уваги героям із маленьких віддалених містечок України.

«Проєкт "Люди Є" — наш перший досвід співпраці з аутсорсними виробниками, які готують контент згідно з нашим замовленням. З командою "Люди Є" у нас склалася конструктивна співпраця: вони прислухалися до наших порад, стійко витримували деякі наші бюрократичні моменти, без яких Суспільне поки що не може обійтися», — сказав Максим Кошелєв

Олена Береза зазначила, що вважатиме проєкт успішним, якщо він змусить глядача посміхатися, співчувати та діяти. 

Команда проєкту «Люди Є»

Нагадаємо, «Створюй із Суспільним» — це програма співпраці із Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, це відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення. Цьогоріч на Суспільне надійшло понад 200 заявок, що вдвічі більше, ніж у 2019 році.