Повертаємо повагу до інституту виборів – Суспільне підтримує проєкт Руху ЧЕСНО

Повертаємо повагу до інституту виборів – Суспільне підтримує проєкт Руху ЧЕСНО

9 лип. 2020

Триває підготовка до відкриття виставки «Музей виборчого трешу», де будуть представлені зразки підкупу виборців, політичної реклами та чорного піару від 90-х і донині. UA: Суспільне мовлення – інформаційний партнер проєкту.  У Кропивницькому виставка відкриється 28 серпня за адресою: площа Героїв Майдану, 1.

«Просвітництво є однією із місій Суспільного мовника, —  зазначає продюсерка Кропивницької філії Суспільного Олена Кваша. — Для її реалізації можна і потрібно використовувати не тільки ефір, а всі платформи й навіть реальний простір. Тому наш офіс в центрі стане таким простором для просвіти з питань культури та традицій політичної агітації в Україні та на Кіровоградщині. Також плануємо лекції про передвиборчу агітацію, політичну рекламу, джинсу та про перші вибори в незалежній Україні».

Наразі Суспільне Кропивницький збирає те, чим кандидати «обдаровували» електорат напередодні виборів (1991 – 2019рр.):

📅агітаційні матеріали – газети, плакати, календарики

✏️канцелярське приладдя з політичними брендами

☕️посуд, насіння, окуляри, одяг,побутові предмети, тощо, а також упаковку для них з брендами кандидатів

💌таблички, листівки, плакати з написами «організовано, встановлено, проведено за сприяння ..»

📀диски, відео- та аудіокасети від кандидатів

📸фото чи відео про факти підкупу виборців (можна надсилати у повідомлення на фейсбук-сторінці Суспільне Кропивницький)

 «Музей виборчого трешу» – виставка, організована ЧЕСНО спільно із Національним музеєм історії України та спецпроєктом «Вибори вибори» у Києві влітку 2019 року. У 2020 році оновлену експозицію презентують у восьми містах: Одесі, Харкові, Сумах, Черкасах, Житомирі, Кропивницькому, Херсоні та Чернівцях. 

«Глядачі побачать концентроване виборче сміття. Інструменти, завдяки яким політики отримують голоси і це зовсім не програми, досвід і вже втілені проєкти, а гречка, подарунки та обіцянки», – каже Віта Думанська, координаторка Руху ЧЕСНО.

Перелік експонатів різноманітний: шкільне приладдя, парасольки, аптечки, концертні афіші, одяг – усе з брендуванням різних політичних партій.

«В епоху всеохоплюючого популізму та різноманіття інструментів підкупної політики, Суспільному вкрай важливо розповідати своїй аудиторії про всі ті засоби, які можуть використовувати кандидати під час виборчої кампанії, аби «купити» голос виборця. Разом з ЧЕСНО та, власне нашою аудиторією, ми прагнемо висміяти культ гречкосійства і повернути повагу до інституту виборів в Україні», – коментує Марія Фрей, генеральна продюсерка регіонального мовлення на Суспільному.

Долучитись до ініціативи може кожен охочий, у кого є подібні сувеніри із виборчих кампаній різних років. 

Довідка: Рух ЧЕСНО – ініціатива із прозорості та підзвітності політиків, що виникла у 2011 році. Сьогодні громадська організація «Рух ЧЕСНО» моніторить діяльність парламенту і місцевих рад, політичні фінанси та виборчий процес, а також втілює освітні проєкти.  

Проєкт «Музей виборчого трешу» втілює Рух ЧЕСНО разом із Суспільним за підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні та Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.   

Фото Ганни Грабарської для Руху ЧЕСНО: «Чорний піар» у «Музеї виборчого трешу», липень 2019 року.