Біля UA:КРОПИВНИЦЬКИЙ відбулася акція протесту

Біля UA:КРОПИВНИЦЬКИЙ відбулася акція протесту

26 лют. 2020

26 лютого біля приміщення Кропивницької філії Суспільного відбулася акція проти змін у роботі регіональних мовників. Близько пʼятдесяти мітингувальників вимагали припинити впровадження Концепції регіонального мовлення Суспільного на 2020 – 2021 роки, що була ухвалена Наглядовою радою мовника 2 грудня 2019 року.

На думку учасників мітингу, передбачена у Концепції зміна принципів виробництва контенту загрожує подальшому розвитку Кропивницької філії. Люди тримали плакати із написами «Я за власний регіональний контент Суспільного», «Ні зменшенню регіонального Суспільного», «Ми проти децентралізації Суспільного» «Ні інформаційній капітуляції», «Захисти Суспільне».

«У нас є глибока недовіра до тих трансформацій, що їх зараз нав’язує центральне керівництво Суспільного регіональним філіям. Скорочення власного мовлення, скорочення працівників філій, в умовах, коли обіцяних проєктів виготовлених на аутсорсі ще так мало, а в деяких регіонах, як наприклад наш, то й нема зовсім, це звучить таки як зменшення регіонального мовлення, а не збільшення. Нам закидають, що замовлення контенту у зовнішніх виконавців покращить його якість, але аргументовано не довели, чому штатні працівники не можуть за ті ж гроші робити це так само якісно. До того ж, якість контенту виготовленого на аутсорсі теж може бути дуже різною. Тому ми, Комітети порятунку Суспільного, домагаємося призупинення впровадження нової концепції регіонального мовлення до узгодження її положень з філіями», - розповіла організаторка акції Олена Горобець.

Мітингувальники висловили побоювання, що такі зміни у регіональному контенті Суспільного Кіровоградщини загрожують інформаційній безпеці регіону, будуть втрачені професійні кадри UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ, а громада не матиме можливості  дізнаватися про всі події краю оперативно.

Продюсерка Суспільного Кіровоградщини  Олена Кваша поспілкувалися з мітингувальниками та журналістами і запевнила, що UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ, як і всі інші філії Суспільного, продовжує мовлення, а глядачі й слухачі вже з наступного сезону побачать суттєве збільшення регіональних програм в ефірі.

«Ми поважаємо кожного члена нашого колективу, маємо діалог і шукаємо конструктив у роботі. Ще раз зазначу, що підстав говорити про скорочення регіонального контенту нема. Зміниться принцип виробництва — філії більше працюватимуть спільно, підсилять одна одну. Ми виготовлятимемо міжрегіональні проєкти, спецпроєкти, спільне ранкове шоу, прямоефірний інформаційно-аналітичний контент. Крім цього, починає роботу окрема діджитал-команда UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ», — сказала продюсерка Суспільного Кіровоградщини Олена Кваша.

У коментарі  пресслужбі Суспільного Олена Кваша зазначила: «Ми так само контролюватимемо дотримання стандартів Суспільного у всіх матеріалах, незалежно від способу виробництва. Уже у березні буде оголошено конкурс проєктів для регіонального  телебачення і радіо. Зараз змінюється медіаринок, змінюються очікування аудиторії від програм, а виробництво на аутсорсі може покращити якість, бо дозволить залучити кращу техніку, кращих експертів. Цього року Суспільне виділяє у 10 разів більше коштів на регіональний контент, ніж торік. Йдеться про 20 мільйонів гривень».

Член правління, відповідальний за адміністративно-господарський напрям і регіональний розвиток,  Микола Чернотицький прокоментував акцію так: «Я вдячний усім, хто висловив свою підтримку регіональним Суспільним мовникам. Хочу запевнити, що ми робимо все, що в наших силах, аби зберегти й розширити регіональне мовлення, зробити Суспільне в кожному регіоні потужним медіа, якому довіряють, на яке зважають. Багато для цього вже зроблено. Минулого року ми показали приклад якісної незалежної журналістики під час передвиборчої кампанії. Наші новини стабільно отримують найвищі оцінки зовнішніх моніторингів. Але ми ще не отримали підтримки глядачів і слухачів. Це конкурентний ринок, де ми маємо вибороти увагу аудиторії. Тому нині ми зібрали досвід усіх регіонів за ці два роки, а також успішні західні моделі, озброїлися дослідженням уподобань нашої аудиторії і розробили інший підхід у виробництві контенту. Так, він потребуватиме змін від кожного з нас, але ми маємо достукатися до наших глядачів та слухачів і максимально ефективно використати бюджетні кошти. Останні пів року ми щомісяця збираємося з усіма менеджерами й продюсерами філій, щотижня ми зв’язуємося онлайн — аналізуємо, рахуємо, обговорюємо варіанти. У нас дуже мало часу, аби довести, що регіональне Суспільне — потрібне, важливе та варте бюджетного фінансування. Для цього ми зараз акумулюємо всі наявні ресурси. Маємо об’єднатися для нашої аудиторії».

Нагадаємо, Концепція регіонального мовлення у 2020-2021 передбачає:

  • налагодження ефективного використання виробничих потужностей та зміну способів доставки сигналу; 
  • організаційну перебудову та перехід на проєктний менеджмент; 
  • збільшення виробництва регіонального контенту за рахунок залучення зовнішніх продакшенів.