«Сапер повинен бути уважним», — Олег Філіппов в інтерв’ю Суспільне Кропивницький

«Сапер повинен бути уважним», — Олег Філіппов в інтерв’ю Суспільне Кропивницький

8 кві. 2024

Начальник частини піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Кіровоградській області Олег Філіппов розповів Суспільне Кропивницький про роботу саперів на деокупованих територіях і в тилу. Такі інтерв’ю місцеві команди Суспільного записують і для всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Студія»

Читайте також: У кадрі — максимальна злагодженість, взаємопідтримка і зосередженість, — ведучі «Суспільне. Студія»

Підрозділ Олега Філіппова виконував завдання на територіях Чернігівської, Донецької, Херсонської,  Харківської та Миколаївської областей. Насамперед розміновували критичну інфраструктуру, дороги, будівлі, пасовища і землі сільськогосподарського призначення. Каже: у роботі часто натрапляли на пастки.

«Ці всі пастки розраховані на нас, піротехніків. Вони розуміють, що не сьогодні-завтра буде деокупація, не сьогодні-завтра вони відступлять від цих позицій і тому роблять таким чином, щоб ми, піротехніки, йшли розміновувати і натрапляли на ці пастки та були уражені. Сапер повинен бути уважним. Він повинен на всі речі звертати увагу. [...] Особисто я знімав розтяжки і гранати біля дитячого ліжка, у зливному бачку унітаза. Хлопці знімали і з духовок. Тобто мінують все! Все, що є, мінують», — розповідає  Олег Філіппов.

Піротехнік зазначає, що зараз ще знаходять в Україні боєприпаси з часів другої світової війни, а російсько-українська війна залишає таких предметів ще більше: «Друга світова війна закінчилась 79 років тому, а ми досі знаходимо вибухонебезпечні предмети. Наприклад, у нас заявка була. Недалеко від міста виїжджали. Мінометна міна з часів Другої світової. І ви розумієте, що інтенсивність тоді й зараз значно збільшилась. І тоді не було таких інженерних загороджень: протитанкових, протипіхотних. Зараз наскільки замінували територію, що сказати насправді, який потрібен час розмінування неможливо».

Як і чим шукають міни, як змінились вибухові пристрої у XXI столітті, як готують сучасних піротехніків, яким обладнанням сьогодні користуються вибухотехніки — дивіться в інтерв’ю.

Нагадаємо, оновлений інформаційний проєкт регіональної команди Суспільного «Суспільне. Студія» — новини з усієї країни, верифікована інформація, різнобічний аналіз подій. З 4 березня дивіться прямий ефір проєкту на каналі Суспільне Новини та місцевих каналах Суспільного Мовлення: 

щобудня 

  • вранці з 7:00 до 10:00
  • вдень з 11:00 до 15:00
  • ввечері з 16:00 до 20:00

щосуботи та щонеділі — з 10:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Маємо Суспільне Медіатека — платформу унікальних відео та аудіо Суспільного від 1950-х і до сьогодні. Захищаємо свободи в Україні.