UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ покаже спецпроект до п’ятої річниці початку оборони Донецького аеропорту

UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ покаже спецпроект до п’ятої річниці початку оборони Донецького аеропорту

23 тра. 2019

Цієї неділі, 26 травня, Суспільний мовник підготував спецпроект до п’ятої річниці початку оборони Донецького аеропорту. Спецпроект складається з двох частин: документального фільму власного виробництва "Аеропорт. Неповернення" та інтерв’ю з "кіборгами" – оборонцями Донецького аеропорту. 

Фільм "Аеропорт. Неповернення" зняла журналістка Суспільного та режисерка-документалістка Сніжана Потапчук, яка з 2014 року фільмує події на сході України просто під час бойових дій. У 2016 році вона отримала орден “Народний Герой України” як військова журналістка.* 

Документальний фільм найбільшою мірою складається з реальної відеохроніки, знятої під час оборони Донецького аеропорту, та розповідей військових, які його захищали – від самого початку й протягом усіх 242-х днів жорсткого протистояння. У фільмі знялися в. о. міністра оборони в травні 2014 року Михайло Коваль, герой України танкіст Євген Меживікін, спецпризначенці Сил Спеціальних операцій на псевдо "Турист" і "Редут", які на час штурму керували обороною Донецького аеропорту, командир розвідгрупи 72-ї ОМБр Тимофій "Вернигора", мінометник Андрій Моруга та мешканка міста Донецька, розвідниця-доброволиця Лілія "Сова".

"Я дуже щаслива, що такий фільм з’явиться в ефірі. Він не дає нам забути про "чорну весну" 2014-го. І я вважаю, що українцям важливо рефлексувати на тему цих подій, хоча вони відбулися не так уже й давно. І про це варто говорити, – зазначає виконавча продюсерка Суспільного Катерина Феленюк. – Чесно кажучи, фільм не надто простий для сприйняття й побудований не за стандартними телевізійними канонами. З художнього погляду деякі кадри можуть здатися браком: коли хтось біжить, щось падає, обвалюється або під час стрілянини нерівно виставлений кадр. Але ж насправді це не постановочне відео, а зняте "тут і зараз", коли режисер - не сторонній споглядач, а проживає страшні події одночасно зі своїми героями. Саме це і є справжня документалістика!"

Друга частина спецпроекту – це розповіді бійців-"кіборгів", які передують фільму та завершують його. Команда Суспільного записала інтерв’ю із чотирма "кіборгами", які були безпосередніми учасниками подій. Для розмови з військовими запросили відомого журналіста Андрія Куликова.

"Він ставив дуже витончені запитання, щоб майстерно пов’язати між собою події й сенси. Андрій був не просто інтерв’ювером, який намагається дізнатися про минуле – він співпереживав та проживав історії разом із героями. І я сподіваюся, що це співпереживання передасться через екран і глядачам, – розповідає про роботу журналіста виконавча продюсерка Суспільного Катерина Феленюк. – Найголовнішим відкриттям для мене було те, що всі "кіборги” дійшли висновку, що все було недарма. І всі наші герої зізналися: мріють, що повернуться в Донецький аеропорт знову та побачать його відбудованим, гарним, українським”.

Спецпроект Суспільного до п’ятої річниці початку оборони Донецького аеропорту вийде в ефірі суспільних телеканалів 26 травня – о 19:30 на UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ та  UA: ПЕРШИЙ, о 21:30 UA: КУЛЬТУРА та о 21:45 на UA: КРИМ.

 

*Орден "Народний Герой України" – це українська недержавна нагорода, яка вручається громадянам України та іноземних держав за видатні заслуги в обороні незалежності України та волонтерську допомогу Збройним силам.