Об’єднання мовою і Радіодиктант — у програмі Українського Радіо Кропивницький

Об’єднання мовою і Радіодиктант — у програмі Українського Радіо Кропивницький

8 лис. 2022

9 листопада, у День української писемності та мови, українці писатимуть Радіодиктант національної єдності. Ініціатором і організатором цієї акції єднання є Українське Радіо. Цьогоріч авторкою тексту стала письменниця та режисерка Ірина Цілик, а читатиме диктант народна артистка Ада Роговцева

Читайте також: «Свобода помилятися»: Ада Роговцева та Ірина Цілик про Радіодиктант-2022 у спецвипуску «Культурного інстинкту»

Редакторка Українського радіо Кропивницький Леся Журавська запросила до розмови у студію Ольгу Кирилюк, доцентку кафедри української філології та журналістики Центральноукраїнського державного університету ім. В. Винниченка та Тамару Сабельникову, доцентку кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Донецького державного університету внутрішніх справ.

Телефоном доєдналася заступниця директора  гімназії з Рубіжного Ганна Лоза 

«Мені було цікаво, що говорять про написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності саме переселенці з окупованих територій, які залишилися жити на Кіровоградщині. Учасниці розмови спростували нав’язаний нам міф про російськомовний Донбас. Виявилося, що був потужним запит саме на українське: освіту, культурні заходи тощо. А день написання Радіодиктанту сприймали  як святкову подію», — розповідає Леся Журавська. 

Під час ефіру говорили, про те, як сьогодні працюють евакуйовані виші, зокрема перевезений у Кропивницький Донецький державний університет внутрішніх справ,  і школи з окупованих територій, учні і вчителі з яких змушені шукати прихистку: хтось у громадах Кіровоградщини, як Гана Лоза, хтось по всьому світу.

«Ми кілька років поспіль мали конференцію 9 листопада і починалася ця конференція саме з диктанту. Писали всі учасники. Це було свято», — згадує доцентка кафедри соціально-гуманітарних дисциплін Донецького  державного університету внутрішніх справ Тамара Сабельникова

«Написання Диктанту єдності було традицією в школі. Це єднало, — розповідає  вчителька з Рубіжного Ганна Лоза. — Зараз, коли ми займаємося дистанційно, бо наш заклад вщент розбитий, а учні роз’їхалися по всьому світу, нам вдалося зібратися. Завдяки батькам. Ми теж писатимемо диктант, як і всі уроки — онлайн, але всі разом. Ми плануємо не змінювати нашу традицію, а розширювати її територіально».

«Щороку пишемо диктант, Цього року, щоб нас не тривожили наші вороги, щоб дали нам можливість написати диктант, ми вирішили зробити це в укритті, — зазначає доцентка кафедри української філології та журналістики Центральноукраїнського державного університету ім. В. Винниченка Ольга Кирилюк.В цьому диктанті важливе слово національного єднання. Це той момент, коли ми можемо об’єднатися довкола своєї мови, культури. Це те, що дає нам силу, завдяки чому ми можемо давати відсіч окупанту. Бо перше, що він хоче знищити — це наша ідентичність».

Гості ефіру зазначають, що зараз збільшився рівень володіння українською мовою, як у побуті, так і у фахових напрямах, а про перспективи повернення на окуповані території Ганна Лоза каже: «Повернуться ті ж самі люди, але з інакшим поглядом на світ, зміниться все. Зараз телефонуєш батькам, а вони відповідають українською. Виявляється, люди знали українську мову, але звикли спілкуватись російською. Зараз є запит на українську».

Як батьки віддавали своїх дітей в українські класи, як сприймали закон Ківалова-Колесніченка про регіональні мови у вишах, як зараз вчаться діти на окупованих територіях, контексти українського правопису, міфи, що руйнує українська мова, лінгвоцид української мови та що знають про Радіодиктант єдності кропивничани —  слухайте в програмі.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві  телерадіокомпанії.

У Кіровоградській області це телеканал Суспільне Кропивницький і Українське Радіо Кропивницький.

Оперативні новини від Суспільне Кропивницкий — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах:

Українське Радіо Кропивницький мовить щоденно з 12:35 до 13:00 та 17:35 до 18:00. У цей час транслюють новини та актуальні інтерв’ю про життя та події регіону.

Слухати Українське Радіо Кропивницький можна на частотах:

м. Кропивницький — 91,2 FM

с. Андріївка (Олександрія) — 87,6 FM

м. Гайворон — 106 FM

смт Добровеличківка — 90,7 FM

м. Долинська — 104,9 FM

м. Новомиргород — 89,4 FM

м. Новоукраїнка — 104,8 FM

смт Петрове — 105,5 FM

м. Світловодськ — 99,2 FM

м. Смоліне — 101,2 FM

м. Благовіщенське — 107,7 FM

Також нас можна слухати онлайн на сайті філії, в мобільному застосунку suspilne.radio та на сайті ukr.radio.

Загалом, Українське Радіо мовить в середньохвильовому діапазоні на території всієї країни. У населених пунктах, де немає FM-частоти, або в разі збоїв у її роботі, перемикайте приймачі в АМ-діапазон (чи СХ на старих приймачах) на частотах 1278 кГц, 873 кГц, 1404 кГц та 657 кГц. А середні хвилі Радіо Балтійська хвиля покривають мовлення у країнах Західної Європи до Португалії, країни Північної Європи, європейську частину росії.

Усі канали Суспільного радіо можна слухати і в мобільному застосунку «Дія».