Суспільне знімає з Шевченка кожуха. Регіони Суспільного спільно підготували проект

Суспільне знімає з Шевченка кожуха. Регіони Суспільного спільно підготували проект "Актуальний Шевченко"

11 бер. 2019

До дня народження Тараса Шевченка творча команда UA: РІВНЕ підготувала телевізійні ролики про сучасне трактування творчості Шевченка і запросила долучатись до ініціативи інші філії Суспільного. Записи надіслали з Черкаської, Полтавської, Чернівецької, Волинської, Запорізької, Вінницької, Івано-Франківської, Сумської філій та UA: ДОНБАС. Поезія звучить у виконанні дітей і дорослих, людей різних професій і захоплень.

Переглянути ролики можна 9-10 березня в ефірах регіональних телеканалів і на цифрових платформах філій Суспільного.

"Проект — це серія телевізійних роликів з віршами Кобзаря, без шароварів, пафосу і відчаю. Це ролики про те, як звучить Шевченко сьогодні. Про його актуальність", — пояснює продюсерка UA: РІВНЕ Інна Білецька.

У проекті представлена багата виконавська палітра: щира дитяча безпосередність чергується зі стриманістю поліцейського, емоційне світосприйняття музиканта з історичною обізнаністю музейного працівника. Читають і співають Шевченкове слово на звичайних міських вулицях, у під’їздах багатоповерхівок, затишних музейних залах та біля відомих історичних пам’яток.

"Ідея проекту — позбавити Шевченка штучно нанесеної архаїчності, радянського міфу про "одвічні страждання українського народу", — ділиться продюсерка UA: ХАРКІВ Ганна Силаєва.

"Ми шукали незвичну локацію. Намагалися передати атмосферу, характер, настрій, тому і обрали для зйомок балади "Розрита могила" захід сонця і руїни маєтку Габріели Запольської у селі Прилуцьке Ківерцівського району", — зазначає продюсер Волинської філії Суспільного Костянтин Лоцман.

"Минулого року в нас виникла ідея додати Шевченкові актуальності. А цього року до нас приєднались інші регіони, і це дуже круто. Це дозволило нам подивитися на Шевченка по-новому", — розповів Олександр Стратонов, керівник діджитал-напрямку UA: РІВНЕ.

"Ми вирішили знімати з Шевченка кожуха не на словах, а на ділі, і нам це почало вдаватися. Треба розуміти, що Тарас Григорович міг бути одним з нас — айтішником, автором ТБ-проектів і винахідником нових рішень на діджитал-платформах. Міг стояти на Майдані з саморобним щитом і зі зброєю у руках відстоювати нашу землю на Донбасі. Він один з нас — от що ми хотіли показати"

"Цей проект про нашу велику суспільну родину. Про те, що де б ми не були — під ворожим кордоном у Сумах, в Закарпатті, в полтавському серці України, в Шевченкових Черкасах, в бурштиново-вибуховому Рівному з рідною Волинню поряд, в Карпатах, чи в Харкові, нас об‘єднує наше українство — у віршах і прозі, в бажанні зберегти своє не шароварним і мученицьким, а переможним і віщим, нарешті почати аналізувати помилки і виправляти їх в дітях. Ми разом знімаємо з Шевченка кожуха, разом робимо його знову молодим, разом з ним починаємо весну, разом з ним ростемо", — додає продюсерка UA: РІВНЕ Інна Білецька.

Олександр Дубина, лідер гурту "Сонце в кишені" (м. Черкаси) переконаний, що Шевченко живий сьогодні:

"Він серед нас. Його можна почути у тісних маршрутках та на гучних майданах, його словами ми підбадьорюємось, боремось та перемагаємо. Ми дивимось на світ його очима, слухаємо його серцем та кохаємо його мовою. Він буде жити доти, поки живий народ, який читає його твори та передає наступним поколінням все найкраще, що є на нашій землі", — ділиться музикант.

"Для нас це був перший досвід зустрічі з твором Шевченка — я побачив, що дітям різного віку він справді зрозумілий і близький, з цим текстом можна гратись, його можна щоразу по-новому трактувати", — розповідає про участь у проекті Олексій Лейбюк, керівник дитячої театральної майстерні при Івано-Франківському драмтеатрі імені Франка.