Радіоміст 80-річних: Запорізької, Кіровоградської й Сумської редакцій Українського радіо

Радіоміст 80-річних: Запорізької, Кіровоградської й Сумської редакцій Українського радіо

29 січ. 2019

З нагоди 80-річчя утворення Запорізької, Кіровоградської і Сумської областей 29 січня у регіональному відрізку о 17:10 відразу між трьома редакціями UA: Українське радіо відбудеться радіоміст. Протягом ефіру обговорюватимуть поширені уявлення українців про ці три області, розвінчуватимуть усталені стереотипи, наголошуватимуть на особливостях та ділитимуться спільними досягненнями.

"Радіоміст — це чудова можливість налагоджувати та зміцнювати зв’язки з регіонами, отримувати багато нової, пізнавальної та цікавої інформації. Така форма ефіру дає більший масштаб висвітлення теми, допомагає знайти шляхи вирішення проблемних питань. А ще зближує та здружує філії Суспільного, адже спільна робота це круто та драйвово! Сподіваємось на подальшу співпрацю з іншими філіями. Ми завжди за!", — сказала Наталія Гавришко, лінійна продюсерка Українського радіо у Кропивницькому.

Серед тем для розмови, які підготувала редакція UA: Українське радіо Кропивницький: чи дійсно Кіровоградська область асоціюється з центром України, що живе на державні дотації, а через уранові родовища і шахти має підвищений радіаційний фон і найвищі в Україні показники онкозахворювань? Чи всі знають Кіровоградщину як аграрний край із соняшниковими полями і скіфським степом? Чи пам’ятають, що Кіровоградщина — батьківщина театру в Україні? Яких людей і які події ми згадуємо, говорячи про Кіровоградську область?

Поряд з тим, редакція UA: Українське радіо Запоріжжя обговорюватиме, як колиска козацтва з островом Хортиця перетворилася промисловий центр. Як будувались ДніпроГЕС у Запоріжжі і найбільша атомна електростанція Європи в Енергодарі, а також найбільша в Україні Ботієвська вітрова електростанція. Чи всі куштували мелітопольську черешню, овочі з Кам’янсько-Дніпровського району та відпочивали на узбережжі Азовського моря.

"Радіоміст, який готують журналісти з Сум, Кропивницького та Запоріжжя, охопить 80-річний зріз історії одразу трьох областей-одноліток. Без перебільшення, цей спільний ефір буде надзвичайно пізнавальним, адже говоритимемо ми і про минуле, і про сьогодення, і про перспективи кожної області. Такі проекти об’єднують і допомагають слухачам дізнатися більше про різні регіони України", — зазначила Людмила Долженко, лінійна продюсерка Українського радіо у Запоріжжі.

Водночас на UA: Українське радіо Суми з’ясовуватимуть, чи дійсно "Суми — найкраще місто в світі!"? Саме такий неофіційний слоган міста, розташованого на річці Псел. Чи лише неймовірною кількістю храмів і церков славиться Сумщина? Чому про підприємства СНПО ім. Фрунзе, ПАТ "Сумихімпром", Шосткинське ВО "Свема" сьогодні згадують виключно у контексті банкрутства, неконкурентоспроможності або забруднення навколишнього середовища?

"Так історично склалося, що Кіровоградська, Запорізька та Сумська області  були утворені в один день — 10 січня 1939 року. Журналісти Олена Горобець — програма "Радіомайдан" (Кропивницький), Володимир Єгунов — "На часі" (Запоріжжя) та Оксана Усенко — "З перших вуст" (Суми) об’єдналися в радіоефірі аби представити сучасні візитівки областей. Медійники порівняли спільне та відмінне на всіх етапах розвитку територій. Про логіку об’єднання земель саме в сучасному вигляді говорили: доктор історичних наук, завідувач кафедри новітньої історії України Запорізького національного університету Федір Турченко, директор Кропивницького обласного архіву Олег Бабенко та кандидат історичних наук, викладач кафедри історії Сумського ДПУ Олександр Вовк. Радіослухачі також дізнаються, чи виправданий сьогодні саме такий контур кожної області", — розповів Борис Ляху, продюсер UA: Українське радіо Суми.

Відповіді на ці та інші запитання слухайте в ефірі Запорізької, Кіровоградської та Сумської редакцій UA: Українське радіо, а також у мобільному додатку suspilne.radio.

Нагадаємо, Суспільний мовник запустив мобільні додатки для Українського радіо на Android та IOS. Завдяки додатку suspilne.radio можна слухати всі три радіостанції Суспільного — UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура — у прямому ефірі та в записі, де б ви не були.