Телеканал Кіровоград переходить на цифрове мовлення

Телеканал Кіровоград переходить на цифрове мовлення

24 січ. 2019

Національна суспільна телерадіокомпанія України переоформила ліцензію на мовлення телеканалу Кіровоград з виключенням із цієї ліцензії аналогового мовлення.

Зважаючи на перехід України до більш сучасного стандарту розповсюдження програм у цифровому форматі DVB-T2 та поетапне відключення аналогової технології мовлення, НСТУ звернулась до Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення із заявою про переоформлення ліцензії.

17 січня Нацрада розглянула звернення та ухвалила відповідне рішення.

Переоформлення ліцензії телеканалу Кіровоград дозволить звільнити займаний радіочастотний ресурс країни для його подальшого більш ефективного використання з урахуванням сучасних технологій. Це рішення також суттєво оптимізує витрати телерадіокомпанії, оскільки саме мовлення в "аналозі" є дуже дорогим, до того ж, оператори телекомунікаційних послуг збільшили вартість таких трансляцій.

Разом із тим ці зміни в ліцензії не позбавлять глядачів змоги дивитися телеканал Кіровоград, оскільки програми телеканалу доступні в ефірному цифровому форматі DVB-T2  та в кабельних телемережах, а також в інтернеті: на сайті Кіровоградської філії Суспільного, офіційних сторінках у Facebook та YouTube

 Аналогове мовлення є застарілою і енергозатратною технологією зв’язку, яка займає значну частину радіочастотного спектру. Для більш ефективного використання радіочастотного ресурсу міжнародна спільнота уже давно вирішила відмовитись від аналогового мовлення та перейти на цифрове. У 2006 році в Женеві відбулась Регіональна конференція радіозв’язку, що й стало початком переходу від аналогового до цифрового телебачення у країнах Європи, Азії та Африки. Країни-члени Міжнародного союзу електрозв’язку, серед них і Україна, зобов’язалися повністю перейти на цифрове телебачення, відмовившись від "аналогу".

Цифровий стандарт забезпечує високу технічну якість програм та економію енергоресурсів; також розширюються можливості використання радіочастотного ресурсу, оскільки в одній частотній смузі можна передати не одну аналогову, а вісім цифрових програм високої якості.

 Український уряд згідно з Планом використання радіочастотного ресурсу України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2006 р. №815, ухвалив рішення про поетапне обов’язкове вимкнення аналогового телевізійного мовлення. Суспільний мовник продовжував мовлення в "аналозі" найдовше, навіть після припинення такого мовлення комерційними каналами.